Jarin Jorinat

Nuoret naiset ministereinä – uhka ja mahdollisuus

Kovin pitkää aikaa ei ole siitä, kun hallituksen ministereiksi vielä koottiin puolueidensa ansioituneimpia konkaripoliitikkoja. Nyt tuo aika näyttää olevan ainakin tältä erää ohi - onneksi tai valitettavasti.

Rinteen viisikkohallituksen ministerilistassa silmiin pistää kokeneiden poliitikkojen vähäisyyden lisäksi myös nuorten miespoliitikkojen vähäisyys. Heitä ei ministereiksi ole noussut ainoatakaan, mutta 80-luvulla syntyneitä naispoliitikkoja Rinteen kabinetissa on peräti viisi: Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin, Maria Ohisalo ja Annika Saarikko. 

Mistä nuorten naisten esiinmarssi ja nuorten miesten samanaikainen poissaolo kertoo ja mitä siitä seuraa? No, ainakin sen voisi kuvitella, että nuorten naisten näkökulmat tulevat nyt paremmin esiin kuin nuorten miesten näkökulmat.

Joku on ehtinyt kauhistella myös sitä, että "liian" nuorille ihmisille ei ole voinut vielä kertyä niin paljon yhteiskunnallista kokemusta kuin ministerin tehtävät edellyttäisivät. Ja että moinen tilanne johtaa väistämättä joko virkamiesten ylivaltaan tai - jos kyseessä on itsetietoinen nuori ministeri - tahalliseen ja lapselliseen kovakorvaisuuteen tyyliin "kyllä minä tiedän".

Totta on, että elämä opettaa ja ettei kukaan vielä 30-kesäisenä voi olla liian valmis, kypsä ja kokenut ministerin tehtäviin. Onko tuollainen nuori nyt tällä kertaa kuitenkin riittävän valmis, sen näyttää aika.

Kun nuorten naisten poliittinen esiinmarssi nuoriin miehiin verrattuna on nyt noinkin selkeä, tilanteen hyvät puolet ovat jääneet varjoon. Naiset ovat kai keskimäärin empaattisempia kuin miehet, mikä alkanee näkyä myös politiikassa. Tunneskaalankin sanotaan naisilla olevan miehiä laajemman, millä seikalla on sekä etunsa että haittansa. Yksi selkeä etu voisi olla vaikkapa pelkkiin numeroihin tuijottamisen väheneminen.

Naisia Rinteen hallituksessa on enemmän kuin miehenköriläitä, joten naisnäkökulmat tullevat nyt kaikissa asioissa aiempaa paremmin ja miesnäkökulmat aiempaa vähemmän esiin, mistä lienee hyötyä ainakin perhepolitiikassa. Kun nuoret kokemattomat naiset ovat hallituksessa nyt selkeästi syrjäyttäneet vanhat ja kokeneet miehet - joita hallituksessa on vain yksi, Suomessa on syytä varautua suuriinkin ajattelutapamuutoksiin. Toivoa sopii, että nuo muutokset ovat kansakunnan kannalta parempaan päin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Joku on ehtinyt kauhistella myös sitä, että "liian" nuorille ihmisille ei ole voinut vielä kertyä niin paljon yhteiskunnallista kokemusta kuin ministerin tehtävät edellyttäisivät."

Asiahan on juuri toisin päin; ne nuoret ovat nimenomaan paljon paremmin perillä todellisista tavallisen kansan ongelmista kuin kansasta vieraantuneet ja henkisesti taantuneet vanhat poliitikot, jotka eivät mistään faktoista välitä. Vanhat poliiitkot ovat juuri niitä, jotka väittävät Sipilän hallituksen lisänneen työllisyyttä, vaikka kyse on todellisuudessa pelkästä silmänkääntötempusta ja tilastojen kaunistelusta, ei siis mistään todellisesta työllisyyden lisäämisestä.

Sovinistit, rasistit, äärioikeistolaiset ja kansalliskiihkoilijat aina itkevät kovasti kun naisia on päättämässä asioista, mikä on aina positiivinen merkki. Jotkut arvoiltaan 1930-luvulle jumittuneet muumiot eivät ainakaan varmasti edistä mitään positiivista yhteiskunnallista kehitystä. Maailman huonoimmat poliitikot ovat juuri niitä joilla on ns. "yhteiskunnallista kokemusta". "Yhteiskunnallinen kokemus" ei lisää tietoa yhtään mistään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

30-vuotta eduskunnassa istunut varmasti osaa eduskunnan toimintatavat suvereenisti, mutta millainen kosketus kullakin tuollaisella on yhteiskuntamme nykytodellisuuteen on epävarmaa, ja samoin on se, että miten tällaiset vahvasti omaan mielipiteeseensä linnoittautuneet konkarit kykenevät omaksumaan uutta, mahdollisesti heidän arvojaan ravistelevaa tietoa?

Ihannekokoonpano lienee sellainen, että kokemus ja uudet näkökulmat ja osaamiset yhtyvät tavalla joka on enemmän kuin nämä erikseen. Kumpaakin tarvitaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen ollut huomaavani että Keskustan naisilla on ihan tavalliset keskustalaiset mielipiteet. Eivät poikkea nuorista eikä vanhoistakaan miehistä paljoakaan esim. luontoarvojen suhteen. Nuoret naiset ovat kyllä liberaalimpia kuin vanhat köriläät mutta siihen se jääkin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vanhoja ja kokeneita miehiä vain yksi hallituksessa? Höpsis. Ville Skinnaria ja Antti Kaikkosta lukuunottamatta kaikki miespuoliset ministerit ovat yli 50-vuotiaita. Hekin ovat jo kokeneita poliitikkoja.

Et ole tainnut huomata, että aika rientää ja viisikymppisiään viettävät 1969 syntyneet. Ei siis ole mikään ihme, että hallituksessamme ei enää ole Väinämöisen lähdön tai Kekkosen korkeushypyn silminnäkijöitä.

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Missä ovat vanhat naiset ministereinä? Jotenkin ministeriksi ja kansanedustajaksi valitaan/valikoituu nuoria naisia.

Vanhan miehen on helpompi päästä ministeriksi tai kansanedustajaksi kuin vanhan naisen.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/07/midsomma...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Muoto ja sisältö:

Muodon eli poliittisen demokratian kannalta tämä on aivan mainiota. Kansa äänestää, tai ne äänestävät joita huvittaa, ja kaikilla puolueilla on aluksi nolla ääntä. Vaalituloksen pohjalta puolueet neuvottelevat, ja hallitussopimukseen päätyneet puolueet valitsevat itse ministerinsä omien sääntöjensä mukaan. Puolueaktiiveilla voi olla mahdollisuus vaikuttaa oman aktiivisuutensa perusteella.

Sisällön kannalta nuorten suhteellisen kokemattomien naisten nousu on paradoksaalista, koska he eivät nyt 2019 edusta niitä asioita tai elämänalueita joita väittävät edustavansa vaan ainoastaan yhtä suuntautumisvaihtoehtoa ja koulukuntaa kunkin aihealueen sisällä, kuten ilmastonmuutoksen torjunnassa tai seksuaalisessa itsemääräämisoikeudessa. Nuorilta, olkoon nainen tai mies, puuttuu kokemus ja näkemys poliittisten liikkeiden vastakohdikseen muuttumisesta ja siitä, että poliittinen liike aina sisältää oman vastakohtansa, mikä lienee ollut edesmenneen puhemies Maon ainoa järkevä taolainen näkemys.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Elämänkokemus, mitä se on: Vanhat ovat puutteellisesti koulutettuja (vanhentuneet tiedot), yleisesti menneisyyteen haikailijoita, joilta puuttuu hyvin usein oikeasti vastuullinen näkemys tulevaisuudesta, näkemys ei yllä vaalikautta tai omaa eläkeikää pidemmälle.

Iän myötä varsinkin miehille saattaa tulla aineenvaihduntaongelmia, jotka aiheuttavat mm. liiallista aggressiivisuutta.

Vanhuus ja viisaus on täysin epäpätevä sananlasku.

Tämä noin niin kuin vastapainoksi nuoria aikalaispoliitikkoja vähätteleville näkemyksille,

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Missä menee nuorten naispoliitikkojen ja nuorten natsimiesten ero? Entä missä menee nuorten naispoliitikkojen ja keski-ikäisten poliitikkojen ero? Ja, jos ikä määrittää kaiken, mihin sijoittasit itsesi ikäjanalla?

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Ääristalinistinen umpiviherkommunismi, jota Mäkinen täällä ehdottomalla erehtymättömyydellään edustaa, ei ole iästä, vaan oikeasta aatteesta kiinni. Kaikki kansanviholliset, jotka kyseenalaistavat oikean aatteen ovat vääränikäisiä kritisoimaan ainoaa oikeata aatetta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Kerros Milla miksi se Holopainen antoi sille Turuselle potkut Nightwishistä" kysyi isäni, s.1922 yllättäen tyttäreni kysymyksellään täydellisesti, Turunen, kun sai potku 2005, isäni eli ajassa aina kuolemansa asti joka tapahtui liikenneonnettomuudessa -08. Mäkinen olet väärässä, ei ikä ole este uuden oppimiselle tai omaksumiselle, henkilöstä se kiinni on, ei syntymävuodesta. Yleensä juuri ikäihmisillä sitä vastuullista näkemystä tulevaisuudesta vasta onkin, jättäväthän he yleensä jälkeensä kaksi-kolmea sukupolvea joista he huolta kantavat aina hautaansa asti. Monet nuoret ovat yleensä hetken lapsia, jotka luovat tulevaisuudesta haavekuvia joista arkitodellisuus on kokonaan hukassa ja näitä taivaanrannan maalareita juuri vihreistä, jopa eduskunnasta, löytyy.

Juhana Jalava

Omasta mielestäni hyvä järjestys olisi sellainen, että nuoret potkisivat eteenpäin ja vanhemmat suodattaisivat ja pistäisivät käytäntöön.

Ihmisen psykologiseen kehitykseen näet näyttää vääjäämättä kuuluvan, että nuorena on paljon tunnetta, ideologiaa ja uskoa mullistukseen ilman mittasuhteiden tajua, kun vanhempana taas kyynisyys, ymmärrys asioiden mittasuhteista ja ymmärrys käytännön mahdollisuuksista kasvavat.

Vanhoja vaivaa epäusko siihen, että asioita voi parantaa. Nuoria taas vaivaa liika usko siihen, että maailman voi pistää kerralla kuntoon.

Jos liian kovalla rytinällä ruvetaan asioita muuttamaan, tulee enemmän ruumiita kuin uusia pelastuneita.

Minä edustanen enemmän liberaalia kuin konservatiivia, mutta minustakin arvojen vapautuminen on tapahtunut liian nopeasti. Se ei vaikuta ainoastaan jyrkentyneeseen jakoon konservatiivien ja liberaalien välillä, vaan se johtaa myös siihen, että liberaalileiristä rupeaa tulemaan vuotoa takaisin konservatiiveihin. Monissa Euroopan maissa tämä näkyy paljon selvemmin kuin Suomessa.

Täytyy vain toivoa, ettei kehittyvä konservatismin kaipuu mene yli. Parasta tietenkin olisi ollut, kun liberaalistumiskehitystä olisi hillitty jo etukäteen, jottei voimakasta palauttavaa vasta-aaltoa tulisi.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

"Naiset ovat kai keskimäärin empaattisempia kuin miehet" Mihin perustat tämän väitteesi?

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Ei väite vaan arvelu - jonka perustan vain mutuun ja omiin kokemuksiini. Myönnän silti, että arveluni voi olla täysin väärä, mutta ihan yksin en arveluni kanssa ole.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Seksistinen ja ikärasistinen ajatus että nuoret naiset ryhmänä automaattisesti olisivat.. jotain.
Ei ikä tai sukupuoli saisi määritellä asioita. Pitäisi mennä asiaosaaminen edellä mutta kun silloin ne vanhat miehet voittaa..
Itse kunnallispolitiikassa mukana olleena tulee koomisia tilanteita vastaan kun kunnon kuntalaiset automaattisesti luokittelee poliitikon todellisuudesta irtautuneeksi olennoksi, jolle työttömyydet, sairaudet, rahahuolet, lapsen kasvatukselliset asiat on täysin tuntemattomia asioita.
Ei nuoruus, kokemattomuus(verrattuna esim 20-30 vuotta vanhempaan) ja sukupuoli saisi olla valintakriteeri mutta näinhän se monesti menee..

Käyttäjän JuhaniNissil kuva
Juhani Nissilä

Nuoruus ja kokemattomuushan ovat sellaisia vikoja jotka korjaantuvat ajan kanssa !

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Toisaalta on niinkin, että nuoruus ja kokemattomuus ovat hyviä ominaisuuksia, jotka menetetään ajan kanssa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Mykkänen, Häkkänen, Grahn-Laasonen, Terho ja Saarikko aloittivat viime hallituskaudella ministerinpestinsä alle nelikymppisinä, osa ensimmäisen kauden kansanedustajina. En nyt kokenut heidän olleen sen parempia tai huonompia kuin vanhemman ja kokeneemman kaartin ministerit.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Eduskunnan ja hallituksen nuoret naiset edustavat kiihkomielistä päällehuutaja naisjoukkoa. Erilaisia ihmisiä ja mielipiteitä he eivät kestä ilman ympärillä olevia -joomiehiä ja -naisia. Yle järjestää heille haastatteluihin joonaisiksi sanniukkolat ja annikadahlströmit, jottei haastateltavan rikkumattomaan maaimankuvaan tulisi säröjä.

Hiljattain luin artikkelin, jossa kerrottiin tyttöjen ja nuorten naisten poikia ja miehiä suurempi alttius sairastua masennukseen. Ymmärrettävää että masentaa kun kaikki ei maaimassa tapahdu heti ja nyt just niin kuin minä sen haluan.
Voi olla eduskunnan nuorille naisille kova pala kun Suomi, vielä vähemmän koko maailma, ei pysähdy käskystä vaan ilmasto vain lämpiää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On erinomaista, että hallituksessa on monta nuorta ja pätevää naista. Mutta on surullista, että nuoret ja pätevät miehet ja todella kokeneet poliitikot puuttuvat kokonaan.
Hallituksen ikäjakaumassa on paljon ihmettelemistä. Ministereitä on 19, joista naisia 11 ja miehiä 8. Alle 40-vuotiaat naiset ovat runsaasti edustettuina. Hyvä niin. Mutta nuoret miehet puuttuvat tykkänään. Kaikki ministerismiehet ovat periaatteessa keski-ikäisiä.
Hallituksen ”ikäpresidentti” on 23.03.1958 syntynyt ulkoministeri Pekka Haavisto (Vihr.). Ei ihme, ettei hallituksen ohjelmasta oikein löydy ymmärtämystä työeläkeläisten ongelmille. Kuitenkin 1990-luvulta Paavo Lipposen (SDP) hallituskaudelta asti voimassa ollut taitettu eläkeindeksi on pudottanut vähävaraiset eläkeläiset, varsinkin pitkään eläkkeellä olleet naiset, lattian läpi leipäjonoihin ja jyrännyt keskituloiset eläkeläiset köyhälistöksi.
Kokeneemmat ikäluokat puuttuvat ministerien joukosta kokonaan. Suuri osa äänestäjistä on eläkeiässä. Heillä ei ole tällaisessa hallituksessa varsinaisia puolestapuhujia. On muistettava, että Suomen eläkeikä lähestyy 70 ikävuotta.
Moni olisi esimerkiksi toivonut, että demariministerien joukossa olisi v. 1951 syntynyt Kimmo Kiljunen, joka jos kuka tuntee taitetun eläkeindeksin pirullisuuden. Sitä paitsi suuri osa SDP:n äänestäjistä on eläkeläisiä. Jonkinlaista ikärasismia on tuntuvilla hallituksen kokoonpanossa.
Sipilän hallitusta muodostettaessa Keskustan kokeneet poliitikot heitettiin katsomon puolelle. He saivat tarpeekseen ja vetäytyivät syrjään – ja veivät äänestäjänsä mukanaan. Tämä on ollut yhtenä syynä Keskustan alenevaan kannatukseen. Ettei vain demareille kävisi samoin?
Kirjoitin samasta aihepiiristä jo toista kuukautta sitten: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277128...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset