Nuoret naiset ministereinä – uhka ja mahdollisuus

Kovin pitkää aikaa ei ole siitä, kun hallituksen ministereiksi vielä koottiin puolueidensa ansioituneimpia konkaripoliitikkoja. Nyt tuo aika näyttää olevan ainakin tältä erää ohi – onneksi tai valitettavasti.

Rinteen viisikkohallituksen ministerilistassa silmiin pistää kokeneiden poliitikkojen vähäisyyden lisäksi myös nuorten miespoliitikkojen vähäisyys. Heitä ei ministereiksi ole noussut ainoatakaan, mutta 80-luvulla syntyneitä naispoliitikkoja Rinteen kabinetissa on peräti viisi: Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin, Maria Ohisalo ja Annika Saarikko. 

Mistä nuorten naisten esiinmarssi ja nuorten miesten samanaikainen poissaolo kertoo ja mitä siitä seuraa? No, ainakin sen voisi kuvitella, että nuorten naisten näkökulmat tulevat nyt paremmin esiin kuin nuorten miesten näkökulmat.

Joku on ehtinyt kauhistella myös sitä, että ”liian” nuorille ihmisille ei ole voinut vielä kertyä niin paljon yhteiskunnallista kokemusta kuin ministerin tehtävät edellyttäisivät. Ja että moinen tilanne johtaa väistämättä joko virkamiesten ylivaltaan tai – jos kyseessä on itsetietoinen nuori ministeri – tahalliseen ja lapselliseen kovakorvaisuuteen tyyliin ”kyllä minä tiedän”.

Totta on, että elämä opettaa ja ettei kukaan vielä 30-kesäisenä voi olla liian valmis, kypsä ja kokenut ministerin tehtäviin. Onko tuollainen nuori nyt tällä kertaa kuitenkin riittävän valmis, sen näyttää aika.

Kun nuorten naisten poliittinen esiinmarssi nuoriin miehiin verrattuna on nyt noinkin selkeä, tilanteen hyvät puolet ovat jääneet varjoon. Naiset ovat kai keskimäärin empaattisempia kuin miehet, mikä alkanee näkyä myös politiikassa. Tunneskaalankin sanotaan naisilla olevan miehiä laajemman, millä seikalla on sekä etunsa että haittansa. Yksi selkeä etu voisi olla vaikkapa pelkkiin numeroihin tuijottamisen väheneminen.

Naisia Rinteen hallituksessa on enemmän kuin miehenköriläitä, joten naisnäkökulmat tullevat nyt kaikissa asioissa aiempaa paremmin ja miesnäkökulmat aiempaa vähemmän esiin, mistä lienee hyötyä ainakin perhepolitiikassa. Kun nuoret kokemattomat naiset ovat hallituksessa nyt selkeästi syrjäyttäneet vanhat ja kokeneet miehet – joita hallituksessa on vain yksi, Suomessa on syytä varautua suuriinkin ajattelutapamuutoksiin. Toivoa sopii, että nuo muutokset ovat kansakunnan kannalta parempaan päin. 

jrusanen
Savonlinna

tavallinen suomalainen metsien mies

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu