Jarin Jorinat

Miksi kokoomus horjuu?

Kokoomuksen tilanne suomalaisessa politiikassa on nyt vaikea. Sipilän hallituksessa puolue oli monessa asiassa kuskin paikalla, joten putoaminen oppositioon oli sekä yllätys että kauhun hetki monelle kokoomuslaiselle.

Pääsyy kokoomuksen nykytilanteelle löytyy puolueen kaksinaamaisuudesta. Puolue, joka ennen vaaleja ajoi sote-uudistusta innolla, ryhtyi heti vaalien jälkeen tuon uudistuksen suurimmaksi vastustajaksi. Moinen takinkääntö oli poliittisen lähihistoriamme suurimpia eikä missään tapauksessa herärä luottamusta ihmisissä. Jos puolue tuolla tavalla poukkoilee äärestä toiseen yhdessä asiassa, miksei sitten muissakin, moni ajattelee.

Myös kilpailevat puolueet osaavat laskea asioita yhteen. 180 asteen käännös Petteri Orpon linjalta Lepomäen-Vapaavuoren linjalle oli aivan liian nopea Rinteen ja kumppaneiden luottamuksen saavuttamiseksi. Siinä, missä keskusta säilytti linjansa ja mm. vaatimuksensa maakunnista, kokoomuksen hoipertelu vaikutti lähinnä hupaisalta. Lisäksi puolueessa ei osattu lukea sitä tosiasiaa, että sen valinnanvapausmalli oli todellisuudessa jo ajat sitten ajanut Esperin, Attendon ja muiden sote-pörriäisyritysten rakentamaan esteeseen.  

Myös oppositiossa kokoomus on nyt jäämässä toisen viulun soittajaksi. Perussuomalaiset porskuttaa gallupien ylivoimaisessa kärjessä siksi, että sen vaihtoehtopolitiikka on paljon kirkaampaa kuin kokoomuksen tarjoama melko sumea ja moniselitteinen oppositiopolitiikka. Perussuomalaisilla on sitä paitsi yksinkertaisia ja kansantajuisia vastauksia niihin kysymyksiin, jotka ihmisiä juuri tässä ja nyt askarruttavat. Konkretia puree aina paremmin kuin hiotuimmatkaan  periaateohjelmat. 

Kokoomuksessa ja sen äänestäjäkunnassa nyt kytevä tyytymättömyys voi pahimmillaan purkautua niin, että puolue valitsee seuraavaksi puheenjohtajakseen aina ja joka paikkaan käytettävissä olevan Jan Vapaavuoren. Jos niin käy, kokoomuksen korpitaival oppositiossa jatkuu myös tulevaisuudessa, sillä Vapaavuoren kyvyttömyys politikkassa välttämättömiin kompromiseihin on yleisessä tiedossa.

Kokoomuksen hallitustie katkesi juuri kompromissikyvyttömyyteen. Puolueen puheenjohtaja luopui ihanteistaan ja antautui puolueensa telaketjusiivelle ehdoitta. Tavoitteistaan luopuessaan, itselleen selän kääntäessään ja lepomäkeläis-vapaavuorelaiselle siivelle antautuessaan Orpo samalla aloitti oman poliittisen hautansa kaivamisen. Sinänsä sääli hyvää miestä.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kokoomuksella on sellainen ongelma, että se yrittää samaan aikaan kilpailla liberaalien kaupunkilaisten äänistä mm vihreiden kanssa ja toisaalla konservatiivisten oikeistolaisten kanssa oppositiossa. Jotenkin on vaikeaa nähdä, että kokoomus samaan aikaan kykenisi vakuuttamaan äänestäjät että se on vihreitäkin liberaalimpi ja perussuomalaisiakin tiukempi. Luultavasti epäonnistuu kummallakin taholla, miten se sitten näkyy puolueen kannatuksessa pidemmällä tähtäimellä jää nähtäväksi.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Erittäin hyviä pointteja. Kun liehakoi joka suuntaan samaan aikaan, uskottavuus joutuu vähintäänkin koetukselle.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ainakin yksi suunta on täysin selvä mihin ei liehakoida äänten
toivossa, vasemmisto saa aivan itse tehdä valintansa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Pieniä kausivaihteluja suuntaan-tai-toiseen tulee aina, mutta seuraavissa eduskuntavaaleissa kokoomus tulee olemaan selkeästi suurin puolue.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Entäs jos kyse onkin siitä valinnanvapaudesta, joka ei tule tähän uuteen soteen mutta kuitenkin maakuntamalli. Ei kai se mitään kaksinaamaisuutta ole kun tiukasti kannattaa valinnanvapautta.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Muistaakseni kokoomus kannatti Sipilän hallituksessa SEKÄ valinnanvapautta ETTÄ maakuntamallia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Muistisi on ehkä tarkoitushakuinen, oman muistini mukaan Kokoomus ei kannattanut maakuntamallia. Ehkä kysymys oli samanlaisesta lehmänkaupasta millä SDP hyväksyi 18 maakunnan mallin, jolla kepu ostettiin hallitukseen.

Se miksi Kokoomus ei kelvannut Rinteen hallitukseen, johtui siitä, ettei Komoomus lähtenyt vassareiden kanssa samaan hallitukseen ja että Rinne ei suurin surminkaan halunnut Vasemmistoliittoa oppositioon. Kepu oli siis pakko "ostaa".

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen Vastaus kommenttiin #6

Matti. Politiikka on melkein aina juuri noita mainitsemiasi lehmänkauppoja. Tuo sulle-mulle -politiikka tarkoittaa sitä, että kun vaikka SDP tai kokoomus hyväksyy esim. keskustan maakuntamallin, se saa keskustalta jotain itselleen tärkeää vastineeksi.

On sinisilmäistä olettaa, että mikään puolue olisi vapaa moisesta vastavuoroisuuspolitiikasta - vaikka se kaikkein puolueuskoisimmille ehkä ikävältä tuntuukin. Ei se poliitiikka aina niin ihanteellista ole kuin haluaisimme uskoa.

Keskusta siis - kuten sanot - ostettiin Rinteen hallitukseen lähinnä maakunnilla. Samalla tavalla kokoomus ostettiin Sipilän hallitukseen valinnanvapaudella - ja samalla tavalla Rinteen hallitukseen ostettiin RKP Vaasan sairaalalla ja pakkoruotsilla, vihreät pakolaispolitiikan lieventämisellä ja ilmastolupauksilla ynnä vasemmistoliitto yleisillä lupauksilla parantaa työttömien asemaa ja rikkaiden raippaveron jatkamisella.

Kokoomuksella ei tällä kertaa ollut mitään järkevää "myytävää" - joten se jäi nyt nuolemaan näppejään. Viimeistään neljän vuoden päästä nykyoppositio kuitenkin taas nousee ja pääsee valtaan, sillä sellaistahan tämä on: hallitukseen halutaan, mutta kun rahat eivät kaikkeen riitä, äänestäjät pettyvät ja kääntävät taas selkänsä hallituspuolueille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset