Jarin Jorinat

Halla-aho vai Ohisalo?

Suomalaisen politiikan eräänlaiset ääripäät Jussi Halla-aho ja Maria Ohisalo ovat epäilemättä älykkäitä ihmisiä molemmat. Ne, jotka ovat samaa mieltä Halla-ahon kanssa, korostavat juuri hänen älykkyttään ja samoin korostavat omalla tahollaan Ohisalon kannattajat emäntänsä älyä.

Halla-ahon ja Ohisalon kahdenkeskistä keskustelua olisi herkullista seurata vaikkapa televisiosta. Jos aiheeksi annetaan vaikkapa isis-naisten ja lasten palaaminen Suomeen, uskon Halla-ahon paluuta - ehkäpä pikkulasten paluuta lukuun ottamatta - vastustavan ja Ohisalon taas tukevan - ainakin lasten osalta.

Keskustelu olisi hedelmällinen, jos sekä oppositiojohtaja Halla-aho että sisäministeri Ohisalo malttaisivat kuunnella toisiaan ja toistensa argumentteja ja niitä kommentoisivat - eivätkä vain suoltaisi omia näkemyksiään. Älykkäiltä ihmisiltä tällaista on lupa odottaa - kovin yksioikoisilta ihmisiltä ei niinkään.

Jos yleisö sekin pystyisi seuraamaan keskustelua ilman ennakkoasenteita - tyyliin umpirasisti-Halla-aho tai viherpiipertäjäsuvakki Ohisalo - keskustelun seuraaminen voisi olla jopa nautittavaa. Niin eri näkökulmilta ja eri perustein nuo kaksi ihmistä asiaa lähestyvät.

Sellaisia keskusteluita, joissa Halla-ahon ja Ohisalon lisäksi olisi läsnä myös joku kolmas osapuoli, emme sen sijaan kaipaa, koska asetelma muuttuisi oitis asetelmaksi 2-1. Vaikka esim. Ylen toimittajat kertovat aina pyrkivänsä puolueettomuuteen ja tasapuolisuuteen, heidän näkemyksensä tulevat ennen pitkää väistämättä esiin. Sellaisia joka suuntaan vinoilevia eikä mihinkään päin kumartelevia ja siksi niin hyviä toimittajia/kommentaattoreita kuin vaikkapa Ilta-Sanomien Äreät Vanhat Äijät ei joka mediassa kasva.

Kun Yle tai MTV seuraavan kerran suunnittelevat jotakin poliittista keskusteluohjelmaa, Halla-ahon ja Ohisalon keskustelun lisäksi suosittelen myös muita parivaljakoita framille: Björn Wahlroos vs. Li Andersson, Paavo Väyrynen vs. Sirpa Pietikäinen, Aku Louhimies vs. Sara Rigatelli tai esim. Pekka Puska vs. Jaana Pelkonen.

Tunti keskustelua - ja kuten sanottu - ilman jommankumman näkemyksiä peesaavaa kolmatta osapuolta, joita myös toimittajiksi sanotaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Hyvä ehdotus! Ja olen samaa mieltä, ettei toimittelijoita söpertämään omia ennakkoluulojaan keskustelijoiden väliin. Joku päivä sitten Paasikivi -seuran puheenjohtajana toimi hienosti Matti Vanhanen, joka ei puuttunut alustajan ja kommentoijien keskusteluun kuin minimaalisesti.
Ohisalo ja Halla-aho olisi hyvä pari. Ohisalo tiedenainen, mutta idealisti. Halla-aho tiedemies ja realisti, jopa inhorealisti.

Mietin vaan, jos Ohisalo ja Halla-aho olisivat olleet Suomessa päättävissä asemissa syksyllä 1939, Halla-aho olisi yrittänyt saada lisää aseita mistä vaan. Ohisalo olisi koonnut ison mielenosoittajajoukon Karjalan kannakselle ja antanut niille kyltit: ”Rauha ja ystävyys”.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Erona on se, että Halla-aho on humanisti, joka on luonut uransa ennen poliitikoksi alkamista tutkimalla kuollutta kieltä, Ohisalo on valtiotieteilijä, jotka on väitellyt köyhyystutkimuksesta.

Tästä seuraa se, että Halla-aho on ituhippi-idealisti, jonka politiikka perustuu lähinnä kielikuvilla kikkailuun ja ironiseen kielenkäyttöön, monimutkikkaiden yhteiskunnallisten ilmiöiden mustavalkoistamiseen retorisena keinona.

Sen sijaan Ohisalo on realisti, jolla on yhteiskunnallisista lainalaisuuksista jonkinlainen matetmaattinen tai ainakin yhteiskuntatieteellinen käsitys.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen
Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Jos asia on noin, niin silloinhan Ohisalo lakaisisi Halla-aholla lattiaa alta aikayksikön. Toivottavasti Halla-aho ja Ohisalo joskus todella pääsevät debatoimaan. Silloin sitten näemme kummalla käsitystä mistäkin asiasta löytyy.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #15

Ei suinkaan. Kielikuvilla kikkailu uppoaa monipuolista asiatietoa paremmin, koska kielikuvilla saa välitöntä hyväksyntää.
Edellinen puheenjohtajannehan osoitti sen viemällä puolueen kahdesti suurvoittoon yhden rivin sutkauksilla.
Halla-ahon varmat totuudet on samaa sarjaa, Ohisalo sallii totuuksien epäilyn ja varianssin. Mustavalkoinen vs. monivärinen.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #20

Liikkuvana äänestäjänä minä olen omassa puolueessani diktaattori, joten muita puheenjohtajia ei ole koskaan ollutkaan.

Vaaliväittelyissä Halla-aho ei kikkaillut kielikuvilla, vaan päinvastoin ainoana puheenjohtajana vastasi selkeästi asiapohjalta. Muut kyllä leikittelivät kielikuvilla tai jauhoivat diipadaapaa. Toivottavasti Ohisalo on pystyy yhtä selkeään ilmaisuun, kuin Halla-aho. Sellaista debatia olisi miellyttävä seurata. Toisaalta Ohisalon ehdotus mahdollisten ISIS-teroristien valvontaan kännyköitä seuraamalla, ei anna kovinkaan vakuuttavaa kuvaa ainakaan todellisuuden tajusta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Halla-aho kieltäytyi aikoinaan aseista. Toki voihan se olla niin, että hän hankkisi niitä mielellään muiden käytettäväksi.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Pata kattilaa soimaa! Olen itse opiskellut yhteiskuntatieteitä pääaineina psykologia ja sosiaalipolitiikka. Ystäväni, luonnontieteilijät, ovat vuosikymmeniä herjanneet, miksi kuluttaa vuosikausia housunpersauksia muka-tieteiden parissa, kun samassa ajassa olisi voinut opiskella oikeita tieteitä. Joskus - valitettavaa kyllä - olen ollut samaa mieltä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Sosiologia yrittää imitoida (luonnon)tieteitä, sen humanistiset alat eivät edes väitä olevansa tieteitä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Humanistiset tieteet eivät edes väitä olevansa tieteitä? Tämähän on täyttä potaskaa kaikilta osin. Kuka ihmeessä on sanonut noin? Et kai usko tuohon?

Ylipäätään en ymmärrä tätä asiaa tämän blogin keskustelussa: mitä järkeä on laittaa eri tieteitä vastakkain?

Miten ihmeessä luonnontieteet olisivat jotenkin tieteellisempiä kuin muut? Kysehän on metodologiasta - ei tutkittavasta asiasta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #13

Olisiko tässä jokin anglistinen sekannus. Englannin science = luonnontieteet. Mutta esim. saksassa Wissenschaft on sekä luonnon- että muut tieteet kuten meillä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Sosiologia yrittää imitoida (luonnon)tieteitä, sen humanistiset alat eivät edes väitä olevansa tieteitä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ohisalon älykkyyden mittarina voidaan pitää esimerkiksi hänen tuoretta näkemystään siitä, että puhelin ja jalkapanta ovat yhdenvertaiset valvottaessa Isis-paluumuuttajan liikkeitä Suomessa.

Hohhoijaa...

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Lisäisin noihin vaihtoehtoihin postikortin ja kirjeen. Tosin ne eivät Ohisalon älykkyydestä mitään kerro. Tohtorisnainen, joka jo oppiarvollaan on todistanut olevansa keskivertokansalaista kognitiivisesti lahjakkaampi. Ja mitä tässä älykkyydellä, oppiarvoilla ja lahjakkuudella mitään tekee. Työministeri on taiteiden maisteri ja opetusministeri ylioppilas (anteeksi, valt.tied. kandi). Osannevat kuitenkin kuitata itselleen ministeripalkat.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Liika on aina liikaa.Eipä taida löytyä toista maata, missä poliitikot ovat harva se päivä keskenään vääntämässä telkkarissa milloin mistäkin.Saksassa löytyy hienoja ohjelmia, missä poliitikkojen lisäksi löytyy lehtimies,tutkija tai kansalaisjärjestön edustaja parin poliitikon lisäksi. Kahdenväliset kinastelut ilman keskinäistä kisaa julkiseen tehtävään on nähtävä arveluttavana pelkästään tasapuolisuuden kannalta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta Halla-ahon älykkyys on lähinnä ollut kannattajien mielikuva. Älykkyys ei ole miehen tekemisistä tai mielipiteistä kuitenkaan loistanut.

Ohisalosta on vaikea saada mitään selkoa. Hänen yhteiskunnalliset näkemyksensä ovat idealismin kuorruttamat, joten hänellä maali taitaa olla vielä hakusessa.

Itse en kaipaa blogistin esittämää vastakkainasetteluilmapiirin lietsomista. Keskustelua Halla-ahon kanssa ei synny, koska Halla-aho syyllistyy pikkunäppärään kielikuvilla leikittelyyn ja ironiaan. Jos Halla-aho suostuisi keskustelemaan yhteiskunnan ongelmista maahanmuuttoasioiden sijaan, se olisi toki keskustelemisen arvoista.

Jos Ohisalo ja Halla-aho keskustelisivat vanhusten hoidosta ja sen ratkaisemisesta tai kaivosyhtiöiden verottamisesta, keskustelu voisi olla keskustelua. Keskustelu ei synny voittamisen paineesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tällaisessa keskustelussa olisi vain se ongelma että halal-aholta loppuu sanottava heti jos aihe ei liity maahanmuuttoon. Tosin siitäkään aiheesta sillä ei ole ollut mitään järjellistä sanottavaa koskaan.

Kerran olen huomannut olleeni Halla-ahon kanssa samaa mieltä. Senkin mielestä Krimin miehitys on laiton eikä pakotteita voi purkaa ennen kuin Venäjä luovuttaa miehittämänsä alueet.

Lepomäki sanoi aika hyvin: "Mikä tää juttu on että esittely alkaa ulkoisen olemuksen arvioinnilla? Min. Ohisaloon sopii prinsessa-vertaus lisäksi huonosti. Hän ei ole minkään dynastian perijätär, vaan tehnyt valtavasti työtä. Jos jotain jäätä, niin jäätävän hyvin perillä asioista."

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/tuore-ka...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ilmeisesti et katsonut yhtään vaaliväittelyä. Niissä Halla-aho oli ainut puoluejohtaja, jonka sanoma oli selkeä ja ymmärrettävä ympäripyöreiden liirumlaarumien sijaan. Siksi persujen kannatuskin nousi räjähdysmäisesti ennen vaaleja.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Halla-aho oli hyvä pitäessään alustuksen Paasikivi-seurassa. Sellaiset ”tyhjänpuhujat” kuin Matti Klinge ja Jaakko Iloniemi kiittelivät selkeydestä. Mutta mitäpäs heistä kun vihreä rules...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Muuten ihan hyvä kirjoitus, mutta olisit jättänyt pois sen sivulta tulleen hyökkäyksen joitakin medioita vastaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sinäsä eräiden setämiesten kommentit Ohisalon ulkonäöstä voi ymmärtää. Naisen on parempi olla kaunis kuin älykäs, sillä setämiesten on helpompi katsoa kuin ajatella.

Käyttäjän SamiSaxelin kuva
Sami Saxelin

Mika Raatikainen ja Thomas Wallgren yritti tämmöistä depattia Malmitalolla.
Valitetavasti se hajosi koska tarkastelutasot elivät liikaa.

Turpakäräjät saattais olla kyllä todella mielenkiintoinen konsepti jos eriasiosta erimieliset avaisivat toisilleen korrelaatiot ja kausaliteetin.

Lokka vs Vehkoo saattaisi olla timanttia puolin ja toisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset