Jarin Jorinat

Keskustan rukkaset putosivat?

Keskusta menetti eduskuntavaaleissa paljon paikkoja, mutta on silti yhä merkittävä puolue. Juha Sipilälle tappio tuli ilmeisesti yllätyksenä, mistä miehen täydellinen lamaantuminen ja luovuttaminen kertoo karua kieltä.

Keskusta ei ole kuitenkaan Sipilä vaan kansanliike. Yhden miehen - vaikkakin puheenjohtajan - antautumismielialan sijaan keskustan kannattaisi todeta vaalitulos viileästi ja huomata, että punavihreä vasemmisto (SDP+Vasemmistoliitto+Vihreät) jäi selvästi porvaririntaman (kaikki muut puolueet) taakse.

Kuten Ruotsin, myös Suomen parlamenttiin on syntynyt selkeä blokkiraja, jonka ylittäminen on erittäin vaikeata, mikäli puolueet pitäytyvät päätavoitteissaan ja kunnioittavat edes nimeksi aatepohjaansa. Ilman räikeitä takinkääntämisiä ja ilman selkeitä vaalilupausten pettämisiä SDP ei voi olla samassa hallituksessa ainakaan kokoomuksen - muttei myöskään keskustan - kanssa eivätkä perussuomalaiset vihreitten kanssa.

Suomen eduskunta ei ole edelleenkään sosialistienemmistöinen, ja kun näin on, ainoa uskottava hallituskoalitio rakentuu edelleenkin kokoomuksen ja keskustan varaan, muilla porvarillisilla puolueilla täydennettynä. Keskustan itsekkäistä vaalitaktisista syistä johtuva pyrkimys oppositioon on siis aivan muuta kuin Suomen etu ja kansan tahto, ja jos niin käy, Juha Sipilän taannoiset puheet pyyteettömästä työstä isänmaan hyväksi vaikuttavat tosi ontoilta. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Keskustan maaseutupolitiikassa on ehkä ollut se virhe, ettei tavoitteena ole ollut saada paljon demareita maaseudulle. Jos olisi ollut, niin silloin sinne olisi pitänyt saada teollisia työpaikkojakin, koska sellaisessahan demari viihtyy.

Muutoin ennustelen, että Keskusta nousee vielä Uudenmaan ulkopuolella, muttei enää riittävästi Helsingissä tai Uudellamaallakaan.

En usko, että Keskusta lähtisi nyt hallitukseen, vaikka vaaliepäonnistuminen kaadettaisiin Sipilän niskaan. Keskiryhmien puuttuminen hallituksesta tekee siitä helposti vinon tai kaksinapaisen, ettei tämä täältä katsottunu hyvältä näytä, vaikka Mäntsälän mies varmaan parhaansa yrittääkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sipilä putosi vaaleissa lantakuorman päältä ja kävelee nyt muiden joukossa.

Vaikka keskusta istuu EU:ssa tukevasti liberaaliryhmässä, niin liberaalien politiikalla ei kotimaassa pysy johtavana puolueena. Enemmistö suomalaisista haluaa muuta.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Vielä näin. Mikäli kokoomus lähtee SDP:n vetämään vasemmistohallitukseen, niin villi veikkaukseni on, että vuoden päästä keskustan kannatus lähentelee jo kahtakymmentä prosenttia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Politiikassa on aaltoliikettä ja oppositiossa tiedetään aina kaikki parhaiten. Nytkin aletaan taas rustaamaan kaikkien aikojen huonointa hallitusta. Niitä on ollut jo useampia, itse asiassa siitä asti kun suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisesta siirryttiin purkuvaiheeseen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #4

Tuure Piittisen on hyvä muistaa että punavihervasemmiston kannatus on vain 38 % ja 76 kansanedustajaa ja vastapooli 62 % ja 124 kansanedustajaa.

On hyvä muistaa että Li Andersson vasemmiston puhis kannattaa Karl Marxilaista nopean vallankaappauksen sosialimia ja sosialidemokraatti Antti Rinne kannatta hivuttamis tien päässä olevaa sosialismia.

Tuure Piittinen solvauksesi Keskustapuolueesta lantakasana on torkeää ja liimaa autosi takalasiin tarra jossa lukee "Lantakasa Keskusta" mene sitten Pellon ostarin parkkipaikalle näytille autosi kansa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Lantakasa symbolisoi sitä, että maaseudun äänestäjät pettivät Sipilän eikä yhtään mitään muuta. Heillä oli siihen omat syynsä, mutta jos keskusta jää nyt oppositioon niin uusi tuleva keskustajohto ainakin pyrkii paikkaamaan vahingot kannatuksessa. Varmaan onnistuukin, koska tuleva hallitus on taas se kaikkien aikojen huonoin jos keskusta ei ole mukana.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #6

Tuure Piittinen voi symbolisoida kuten sanoi Keskusta on lantakasa laita nyt tarra autosi takalasiin. Polittessa depateissa kritisoidaa politiikkaa eikä solvata nimikkeillä lantakasa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset