Jarin Jorinat

Mies, joka käänsi selän itselleen

Petteri Orpo on kameleontti. Vain yhdessä viikossa mies muuttui maakunta-/valinnanvapaus-soten kannattajasta suurkaupunki-soten kannattajaksi, ryhtyi vastustamaan aiemmin ajamaansa - ja menetti samalla täysin uskottavuutensa.  

Harvoin jos koskaan suomalainen puoluejohtaja on noin nopeasti - ei vain kääntänyt takkiaan - vaan jopa kääntänyt selän itselleen! Väistämättä nyt herääkin kysymys, onko Orpo koko ajan ollutkin ajamaansa sote-ratkaisua vastaan vai onko lepomäkeläis-vapaavuorelainen LEPOVUORI-ryhmittymä kaapannut häneltä vallan kokoomuksessa.

Ottamatta kantaa siihen, mikä nyt julki tulleista uusista sote-malleista on hyvä tai vielä parempi, kokoomuksen nyt lanseeraama "ei tehdä mitään" -malli on kolkko osoitus puolueen neuvottomuudesta uudessa tilanteessa. Pelko siitä, että markkinavoimat eivät ehkä pääsekään jylläämään sote-areenalla, jos SDP:stä tulee pääministeripuolue, vaikuttaa saaneen kokoomuksen lähes epätoivon partaalle. 

Jos SDP:ssä hellitty ajatus "parlamentaarisesta" sotesta toteutuu, kokoomus jää yksin. Kaikki muut varteenotettavat puolueet ovat puhuneet - kuten aiemmin myös kokoomus - suuremmista hartioista, mutta nyt kokoomus ei sellaisia enää tavoittele. "Lepovuorelaisten" ajattelussa suurkaupunkien ja etenkin pääkaupunkiseudun annetaan käytännössä päättää koko Suomen sote-mallista, mikä toteutuessaan merkitsisi paluuta lähtöpisteeseen - ja kaiken tähänastisen sote-työn hukkaan heittämistä.

Petteri Orpo on hyvä esiintyjä ja miellyttävä ihminen, mutta hänen puolueensa ei ole pyrkinyt muiden kuin pääoman miellyttämiseen enää pitkään aikaan. Niinpä kaikkien kaveriksi pyrkivä Orpo on kuin orpo piru enemmänkin gangsteriominaisuuksia esittelevien lepovuorelaisten joukossa - mikä sinänsä on tietysti ikävä juttu.

Ihannevävyn oloisella Petteri Orpolla onkin nyt tuhannen taalan paikka näyttää, onko kokoomuksen ruorissa nyt tahtopoliitikko Orpo vai pelkkä lepovuorelaisten marionetti. Henkilökohtainen uskottavuus itselleen selän kääntäjiltä menee aina, mutta nyt tuo uskottavuus on menossa myös koko puolueelta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Pitää muistaa, että hallitsohjelmaa muodostettaessa kokoomuksen puheenjohtaja oli Alexander Stubb. On mahdollista, että Petteri orpo ei ole kokenut hallitsohjelmaa koko puheenjohtaja-aikanaan omakseen. Ja tietenkin on mahdollista, että kun maakuntamalli ja ehdotettu valinnanvapaus ovat kokeneet haaksirikon, kokoomus katsoo, että on parempi edetä toista raidetta. Se ei ole outoa, että maakuntamalli lentää syrjään. Valinnanvapaus taas voi tulla kuvioihin sivuovesta. Palvelusetelit on jo mainittu.

Sitä en pidä ongelmana, jos tähänastinen sotetyö heitetään roskikseen. Ei siinä mitään hyvää oikein ollut. Sitä että kokoomus puhuu nyt kuntapohjaisen mallin puolesta voi pitää hyvänä asiana, koska nykyinen malli on tunnetusti toimiva. Aiemmin Orpo on kuitenkin puhunut minimiväkimäärän puolesta (esim. 20 000), joka vaadittaisiin palveluiden järjestäjiltä. Tätä en kannata. Ainakin meillä päin pienet kunnat ovat järjestäneet palvelunsa mallikelpoisesti ja taloudellisestikin. En näe mitään syytä riistää niiltä oikeutta päättää omista asioistaan.

Paras tie olisi sellainen, jossa suuret kaupungit eivät päätä sen enempää kuin muutkaan, ja kaikki kunnat voivat itse päättää, miten palvelunsa järjestävät.

Martti Nurmi

Upeata vaalitaktiikkaa! Kokoomus yhtenäistyy ja kepu poljetaan suohon, tai no, ainakin turpeeseen.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

On

Kääntötakki varmaan teetetty vaatturilla mittojen mukaan

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Jos ei joku osaa, tai halua muuttaa mieltään, niin eipä paljon arvostus nouse.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Orpo lienee vain lukenut esim. Machiavellin Ruhtinaan pari kertaa liikaa. Siinähän omien lupausten/sanojen pitäminen on usein typerää heikkoutta ja vie vallan pois. Sopivat käännökset mielipiteissä (vaikka täysin vastakkaisiin) pitävät vallassa - riippuen toki tilanteesta.

Kuuntelen juuri audiokirjana Ruhtinasta, ja selittäisi paljon joidenkin poliitikoiden liikkeistä mikäli ovat mm. tuon teoksen lukeneet ja ajatuksia siitä omaksuneet...
+++++

Orpon ja Kokoomuksen ns. takinkääntö unohtuu nopeasti lähes kaikilta. Vallan haalimisen/pitämisen kannalta voi olla ihan toimiva keino tuokin. Kansalaiset unohtavat keskimäärin nopeasti tuollaiset täydelliset muutoksetkin ja osa sekoittaa sen vielä oppimiseen. Oppimisen kannalta vanhoja mielipiteitä pitääkin ajoittain muuttaa uuden tiedon valossa. Politiikassa turhan usein ei ole kyse niinkään uuden oppimisesta, vaan siitä millä mielipiteellä uskoo saavansa parhaimman kannatuksen ja sitä kautta valtaa.. ja vallan kautta voi tehdä paremmin mitä aidosti haluaakaan.
Eli vaalit vain tulossa - entistä kantaa voi siis kääntää minne huvittaa kunhan uudella kannalla saa enemmän kannatusta.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Havaintoepäilyksestä tulee mieleen oikeus, ja oikeudenkäynnit.

Oikeastaan sielläkin haetaan voittoa. On eräänlainen areena. Kuka pärjää, kuka ei.

Mitä tästä sitten voisi päätellä, niin en tiedä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset