Jarin Jorinat

Parlamentaarinen sote

Näyttää siltä, että vaalien jälkeen sote-ratkaisua tullaan ainakin yrittämään parlamentaariselta pohjalta. Vaikka soppa on sitä suurempi, mitä enemmän on hämmentäjiä, tahtotila valtakunnassa vaikuttaa tällä hetkellä lupaavalta. Kompromissivalmiutta tarvitaan toki niin poliitikoilta kuin alueiltakin. Myös välistävetoyritysten soisi nyt jäävän taakse, ja samalla pitää selvin sanoin tuomita ns. vapaavuorelaisuus eli pääkaupunkiseudun kaupunkien + Oulun + Turun + Tampereen kaupunginjohtajien henkilökohtaisen valtansa maksimointipyrkimykset.  

18 manner-Suomen maakunnan pohjalle perustuvaa sote-mallia tulee viilata niin, että liian vähäväkisiltä maakunnilta Keski-Pohjanmaalta ja Kainuulta poistetaan sote-velvoite. Keski-Pohjanmaan maakunnan (68 400 asukasta) sote kannattaa pilkkoa kahtia Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kesken. Kainuun (73 000 asukasta) sote puolestaan kannattaa liittää Pohjois-Pohjanmaan maakunnan soteen. Muilta osin myös Keski-Pohjanmaa ja Kainuu voivat jatkaa täysivaltaisina maakuntina. Ahvenanmaan sote säädetään erikseen, mutta nykyistä suurempia hartioita tarvitaan myös siellä. 

Sipilän soten kaaduttua opposition poliittis-ideologiseen häirintään ja osin myös perustuslakinihilismiin uuden parlamentaarisen soten valmistelijoiden ei kannata enää samoihin sudenkuoppiin juosta. Vain tosiasiat tunnustamalla suomalaisilla on mahdollisuudet päästä eroon tästä nykyisestä kalliista, tehottomasta ja eriarvoistavasta sote-järjestelmästä, jota kukaan ei pidä onnistuneena. Perustuslakivaliokunnastakaan nykyinen sote-järjestelmämme ei menisi koskaan läpi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Niin iso juttu tavikselle, että harvempi osaa kommentoida erityisempää.

Se tuli mieleen, että isot onnistuneet hankkeet voivat mitata rakentamisvalmiutta. Sen perusteella valmius rakentaa tällaisia, ei olisi kovin lähellä sujuvaa.

Onnistumisesta tulee mieleen "pohjamuta", eli juurista kasvaminen isommaksi. Usein isot hankkeet haetaan toisella periaatteella, olipa rakenteissa jännitteitä, miten olikaan, kunhan ne siedetään.

Isoja hankkeita voisi verrata mannerlaattoihin, ja niiden aiheuttamiin hankauksiin, kun ei oikein voida elää kovin yhtä pohjan kanssa.

Itselleni ei tulisi mieleen ajatella tämän kokoluokan hankkeista muuten kuin teoreettisesti. Onhan tällainenkin ihan kiehtovaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset