Jarin Jorinat

Sanna Marin nosti SDP:n suosiota, Antti Rinteen paluu sitä laskee

Viimeisimmässä gallupissa menestynyt SDP saa kiittää suosiostaan kansanedustaja Sanna Marinia. Puheenjohtaja Antti Rinteen sairasloman aikana demareita luotsannut Marin on Rinteen täydellinen vastakohta: nuori, nätti ja sanavalmis nainen, jolla on sekä karismaa että tuoretta näkemystä.

SDP:n kannatuksen lasku näkyy jo seuraavassa gallupissa, koska Antti Rinne on mikä on. Aikana, jolloin puolueet henkilöityvät paljolti - aivan liikaakin - puheenjohtajiinsa, SDP:n olisi kannattanut pitää Marin vielä kuukauden päivät esillä ja Rinne piilossa. Nyt vaalit tulevat demarien kannalta liian myöhään, sillä Rinne ehtii tuhota kaiken sen, minkä Marin sai aikaan. 

SDP:n taktinen virhe voi olla kohtalokas, sillä siinä voi mennä jopa pääministerin paikka. Jos demarien niskaan hengittävästä kokoomuksesta tulee suurin puolue, SDP:n hellimä ajatus punavihreälle pohjalle koottavasta hallituksesta kaatuu. Kokoomuksen johtama hallitus rakennetaan pohjalle kokoomus-kepu-KD-RKP (+ ehkä vihreät), jolloin SDP:n oppositiotaival siis jatkuu.

SDP:n ainoa mahdollisuus hallitusvastuuseen pääsemiseksi on olla suurin puolue. Sen vetämä punavihreä hallitus rakentuisi pohjalle SDP-vasemmistoliitto-RKP-vihreät. Jos ja kun tuon koalition paikkamäärä ei kuitenkaan riitä yli 50 %:iin, hätiin tulee - mikäs muu kuin kepu. 

Voittipa kepu siis vaalit taikka hävisi, se on halutessaan hallituspuolue. Näin siksi, että kovassa nosteessa oleva ja vaaleissa ilmeisesti jo kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nouseva persupuolue ei kelpaa kumppaniksi millekään puolueelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

SDP saa kiittää lähinnä eläkeläisiä ja yli 50vuotiaita tapaäänestäjiä "valtavasta" suosiostaan. En usko sen kestävän kovinkaan pitkälle vaalien jälkeen. Se tosin riittää tietenkin sdp:lle.
Mutta oikeassa olet. Sanna Marin olisi ehkä hieman enemmän vedonnut niihin nuoriin, joita myös vihreät houkuttelevat. Vasemmistoliitolle näyttää maximi olevan siinä 8-9% paikkeilla, vaikka puheenjohtaja on heille erittäin hyvä valinta ollut.
Ns työväenpuolueina. ainakin ykistyisen puolen ihmisille, sdp ja vas ovat jo kuolleet. AY-liikkeen johto tietenkin kumartaa omien lompakoidensa täyttämisen auttamiseksi. Mutta eivät näytä telakkalaiset kovin tyyväisiltä liittojensa rahalliseen tukeen näille puolueille. Tietenkin ne ay kellokkaat ovat tyytyväisiä. Niille taas riittää kun pääse pariksi päiväksi murikkaopistolle.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Täyttä asiaa.

Rinne ehtii ennen vaaleja yrmyllä olemuksellaan ja takeltelullaan pilaamaan pelin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset