Jarin Jorinat

Eduskunnasta vapaaehtoisesti luopuvien sekalainen seurakunta

Eduskunnasta lähtee keväällä iso joukko kokeneita ja osaavia poliitikkoja. Luopujia on kaikissa puolueissa, ja tässä muutama menetykseksi katsottava: Sirkka-Liisa Anttila, Lauri Ihalainen, Timo Kalli, Seppo Kääriäinen, Riitta Myller, Mauri Pekkarinen, Pertti Salolainen, Tapani Tölli ja Kari Uotila. Vaikka kaikilla heillä vielä annettavaa ehkä olisikin, jokainen heistä voi perustella lähtöään sekä iällä että pitkällä parlamenttikokemuksella, ja sen he ovat myös tehneet.

"Tarvejanan" toisessa päässä on sellaisia lähtijöitä kuin Kauko Juhantalo, Maria Lohela ja Lenita Toivakka, joiden lähtö pikemminkin nostaa kuin laskee eduskunnan arvovaltaa. Juhantalon muistamme koplauksesta ja valtakunnanoikeudesta, Lohela jää historiaan peräti kahdesta puolueloikkauksesta yhdellä kaudella ja Toivakka muistetaan veroparatiisisyytöksistä. Ikävää mutta totta, että kaikki heidän ansionsa peittyvät lopulta noiden juttujen alle. 

Muitakin vapaaehtoisia lähtijöitä on, mutta heidän poistumisensa ei ole eduskunnalle sen enempää haitaksi kuin hyödyksikään. Tähän joukkoon kuuluu sellaisia nimiä kuin Mikko Alatalo, Lea Mäkipää, Mats Nylund, Markku Rossi, Stefan Wallin ym., joiden kädenjäljet suomalaiseen politiikkaan jäävät kovin vähäisiksi tai ristiriitaisiksi. 

Poikkeuksellisen ison kansanedustajamäärän vaihtuminen kerralla - lisäksihän moni nykyinen jää rannalle, vaikka uudestaan yrittääkin - on toisaalta uhka, toisaalta mahdollisuus. Raakile-edustajien viimeaikaisten näyttöjen perusteella lähinnä kuitenkin uhka.

Kaikkein pahimmalta tilanne vaikuttaa SDP:ssä, jonka nuorisosiivelle Ihalaisen, Myllerin ym. saappaat ovat auttamattomasti liian isot. Gallupien valossa kepulle puolestaan on hyvä saavutus jo se, jos luopujille saadaan ylipäätään seuraajia eduskuntaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olihan tuossa muutama nimi, joihin olen pettynyt. Siitä en kuitenkaan pelkästään syyttäisi nimien kantajia, vaan itseäni. Pettymyshän on sen merkki, että on asettanut toiveita ihmiseen ja eikö se olekin oma vika?

Vaan jonkinlaiset uudistusvaalit tässä on joka tapauksessa tulossa. Kunhan ei vain eduskunta uudistuisi niin paljon, että lobbarit joutuvat tekemään niska limassa töitä luodakseen uudestaan luottamukselliset suhteet päättäjiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"...luodakseen uudestaan luottamukselliset suhteet päättäjiin." Tarkoitatko kuuliaisuuskerrointa :D

Itse toivon että tulevaan eduskuntaan tulisi valituksi entistä enemmän oikeasti aikuisia ihmisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset