Jarin Jorinat

Kuinka ne kehtaavat!

Hallituksen sote-esitys eduskunnalle annettiin jo yli vuosi sitten - eli valiokunnilla on ollut runsaasti aikaa sitä käsitellä. Lakiesityksissä ilmenneiden puutteiden takia perustuslakivaliokunta joutui niitä moittimaan, mutta teki työnsä ajoissa siihen  nähden, että eduskunta pitää lomaa lainsäädäntötyöstä peräti 4,5 kuukautta vuodessa.

Sote-valiokunta on sen sijaan selvästikin tahallaan hidastellut sote-lakien kanssa. Onhan valiokunnan puheenjohtaja SDP:stä - eli puolueesta, jonka agendalla sote-esityksen kaataminen on ihan kärkipäässä.

Eräät valiokunnan oppositioedustajat ovat perustelleet soten hidasta valiokuntakäsittelyä ajan vähäisyydellä. Erityisen härski moinen "perustelu" on siksi, että samaan aikaan kun aikaa on kuulemma vähän, sitä on yllin kyllin lomailuun niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Lomista ei tingitä minuuttiakaan, vaan kansaa odotutetaan - samalla kun odotetaan uusien vaalien luovan taas uuden tilanteen. 

Uusi tilanne eli eduskuntavaalit ja uusi hallitus painavat päälle, ja kansanedustajien ajatukset ja aika ovat jo pitkällä ensi keväässä. Kun oma  edustajapaikka 4,5 kuukauden palkallisine lomineen on pian vaakalaudalla, energiaa alkaa valua vaalityöhön muillakin kuin sote-lakien hitaaseen etenemiseen pyrkivillä oppositiokansanedustajilla.

Vihervasemmiston taktiikka jarruttaa sotea keväälle asti mahdollistuu vain siksi, että sote-valiokunnassa istuvat hallituspuolueiden edustajat ovat osoittautuneet aika hampaattomiksi. Omaa työtään shabotoivaa valiokunnan puheenhjohtajaa ei ole saatu kuriin, ja sen sijaan, että asiat olisivat edenneet, pj:n taktiikka on onnistunut. Uusi loma on keskeyttänyt lakien etenemisen aina sopivasti, ja kun edellinen työvaihe lopulta saatiin valmiiksi, perustuslakivaliokunnan pj. - hänkin oppositiosta - joutui toteamaan ajan jälleen kerran riittämättömäksi.

Joku taisi jo onnitellakin  SDP:tä taktiikkansa onnistumisesta, mutta se, että myös perustuslakivaliokunnan pj. olisi osallistunut tähän "kiuruttamiseen", pitänee laittaa jo vainoharhaisuuden tilille. Ei kai sentään Suomessa!

Suomessa perustuslakivaliokunta on aina nauttinut laajaa kunnioitusta yli puoluerajojen, mutta senkään jäsenet eivät välty siltä tosiasialta, että jos eduskunta ei lomailisi niin usein ja perusteellisesti kuin nyt, lakiesitysten käsittely nopeutuisi myös perustuslakivaliokunnan osalta.

Kansanedustajat selittävät usein, että iso osa heidän työstään tapahtuu muualla kuin eduskunnassa. Selitys ontuu, sillä se perustuu ajatteluun, että myös työ oman mandaatin uusimiseksi - siis vaalityö oman itsensä puolesta - kuuluisi kansanedustajan työhön. Näin ei tietenkään ole, sillä eihän vanhojen kansanedustajien pidä saada kampanjoida verorahoilla, kun niin eivät voi tehdä eduskuntaan pyrkivät untuvikotkaan. Vai pitääkö saada? 

Jos siis eduskunnan sote- ja perustuslakivaliokuntien oppositioedustajat olisivat puoleksikaan niin innokkaita työstä soten eteenpäin viemiseksi kuin ovat lomistaan sekä työstä oman edustajapaikkansa uusimiseksi, sote olisi varmuudella jo maalissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Kiitos että kehtasivat! Suomen sosiaali-ja terveydenhoito olisi ajettu hyvin kalliiseen himmeliin, jota jälkeenpäin ihmeteltäisiin ja paluuta ei enää olisi. Väkisin maaliin ajaminen ei voi olla tärkeintä silloin kun tehdään näin suuria muutoksia ongelmiin, jotka olisivat hoidettavissa pienemmillä muutoksilla ja resurssoinnilla lyhyillä askelilla. Lyhyen askeleen voi myös perua, mutta nykyistä sote-esitystä ei enää millään tavoin jos menisi läpi.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Sote-sekasotkusta on ihan turha syyttää oppositiota, Sipilän hallituksen lainvalmistelun taso on ollut aivan luokatonta myös soten osalta. Eikä sote-valiokunnan kepulainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tainnut myöskään varsinaisesti edistää asian käsittelyä mm. kaalia rouskuttelemalla ja valiokunnan pöydällä makailemalla.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Suomessa pidetään parlamenttivaalit neljän vuoden välein. Vaaleissa eniten kannatusta saanut puolue saa pääministerin paikan, ja hallituksen muodostavat ne puolueet, jotka löytävät yhteisen sävelen hänen kanssaan. Kansan vaaleissa valitseman eduskunnan enemmistö pitää valtaa, koska hallituksen on nautittava sen luottamusta.

Hallitukset ja oppositiot vaihtelevat keskenään paikkoja vaalitulosten perusteella. Sitä ennen marssitaan aina hallituksen ja eduskunnan enemmistön määräämässä tahdissa. Jos argumentit ovat riittävän hyvät, myös oppositio voi joskus peitota hallituksen esityksiä, ja hyvä niin. Kiuruttamiset, kiukuttelut, päätösten estämiset ja muu vastaava toiminta kuuluu ehkä lastenhuoneeseen, mutta ei valtakunnalliseen asialliseen päätöksentekoon edes opposition taholta. Kuuluivatpa oppositioon mitkä tahansa puolueet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset