Jarin Jorinat

Kokoomus, keskusta ja demarit samaan hallitukseen?

Suomen puoluekenttä on viime vuosina selkiytynyt. Meillä on kolme suurta puoluetta (Kosupu), kaksi keskisuurta (viheriäiset ja persut) sekä monta pientä piipertäjää - joista osa eduskunnassa, osa ei.

Suomessa varsin mahdollinen olisi Kosupusta (kokoomus, demarit, keskusta) koostuva hallitus, sillä se takaisi yhteiskuntarauhan. Sama koostumus jollain vaihtuvalla pienpuolueella ehkä ryyditettynä voisi jatkaa vuodesta toiseen - pääministeripuolue ehkä välillä vaihtuen - jolloin hallintoon saataisiin jatkuvuutta ja ennustettavuutta. Aika hyvä vaihtoehto siis - varsinkin, kun nuo kaikki Kosupu-puolueet ovat nykyään jo yleispuolueita.

Toistensa vastakohtina yltiöliberaaleja vihreitä ja yltiö-maahanmuuttokriittisiä perussuomalaisia ei sen sijaan pidä päästää mihinkään hallitukseen ilman toistaan, vaan ainoastaan silloin, kun myös toinen on mukana vastapainona. Kun vihreät ovat ilmoittaneet, etteivät ne halua leikkiä perussuomalaisten kanssa, kummankin puolueen hallitushaaveet on ainakin toistaiseksi syytä jättää vain haaveiksi.

Persut ja viheriäiset ovat 1-2 asian liikkeitä, mutta pienpuolueemme puolestaan ovat vain eturuhmäpuolueita. Vasemmistoliitto on kouluttamattomien työttömien etupuolue, kristillisdemokraatit on arvokonservatiivien etupuolue, RKP on ruotsinkielisen vähemmistön etuoikeuspuolue ja siniset on persuista loikanneiden ministereiden etupuolue. Loput pikkupuolueet ovatkin sitten enemmän tai vähemmän yhden henkilön puolueita ilman sen kummempia aatteellisia tai taustaryhmänsä asioita ajavia ohjelmia.  

Valinnanvaraa Suomen puoluekentässä siis löytyy, ja mitä itsekkäämmin ajattelet, sen pienempään puoluetta äänestät - ja toisinpäin. Myös suuria muutoksia havittelevien kannattaa äänestää pienpuolueita, sillä isoja äänestämällä mikään ei juuri muutu. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Näön vuoksi pitää aina jonkun suuren puolueen jäädä oppositioon, jotta illuusio todellisesta monipuoluejärjestelmästä säilyisi.

Veikkaukseni ensi keväälle on Sixpack 2.0. Ja sama meno jatkuu...

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Itse olen elätellyt kolmen suuren hallitusajatusta myös. Etuina olisi noiden yhdenasian liikkeiden kuihtuminen ja sulautuminen muutamissa vaalikausissa pois olemasta vaa'ankieli asemassa kuten Rkp ja Kd muutaman prosentin kannatuksella tai ideologisesti hyvin ahdasmielisten Vihreiden, Vas ja Ps liiallinen vaikutus.
Kolmen suuren hallitus olisi aina suurimman puolueensa näköinen mutta myös aina maantieteellisesti ja ideologisesti riittävän kattava.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Mikkolalta hyviä lisäperusteluita ja selkeästi ajateltua asiaa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Juttelin viime vaalien alla asiasta Matti Vanhasen kanssa. Sanoi, että ei ole realismia kolmen suuren yhteishallitus.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Keskusta-maalaisliitto on ollut samassa hallituksessa niin demareiden kuin perussuomalaisten, niin kommunistien kuin kokoomuksen kanssa. Demareille ja kokoomuksellekaan ei ole tuottanut vaikekuksia olla samassa hallituksessa kepun kanssa tai keskenään, joten mattivanhaset ym. "realistit" perustelkoot, mikseivät demarit, kokoomus ja keskusta sovi samaan hallitukseen. "Arvpohjakortti" on jo käytetty halla-aholaisiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset