Jarin Jorinat

Keskustan suosion laskun syylliset: Sipilä, Aho ja Vapaavuori

Keskustan gallup-suosio ei ota parantuakseen, ja syitä siihen on useita. Yksittäisistä henkilöistä eniten tilanteeseen ovat viime aikoina vaikuttaneet Juha Sipilä - tietysti - sekä Esko Aho ja Jan Vapaavuori.

Helsinkiläisten pormestari Vapaavuori tuntuu ottaneen keskustan erityiseen suojelukseensa, ja yrittäessään tehdä siitä muuta kuin se on, kutsuu sitä twitterissä jopa maalaisliitoksi. Ikään kuin kaikki pääkaupunkiseudun ulkopuolella oleva Suomi olisi maaseutua ja sen ihmiset maalaisia.

Vapaavuori on oikeassa siinä, että pääkaupunkiseudulla elävillä ihmisillä on monesta asiasta eri käsitys kuin muun Suomen ihmisillä. Tilastot eivät valehtele, ja äänestys-, avioero-, kirkosta eroamis- ja muut vastaavat tilastot kertovat karua kieltään helsinkiläisestä elämänmenosta.

Se, että helsinkiläisyys sinänsä olisi jotenkin tavoiteltavaa, onkin sitten jo toinen juttu. Eivät ihmiset Helsinkiin em. negatiivisten asioiden perässä muuta, vaan työn perässä. Kokoomuslainen politiikkahan on johtanut kaiken valuvan nyt pääkaupunkiseudulle, minne keskitetään sekä ihmiset, koulutus että työpaikat ja investoinnit. Jopa koulutetun väen pääkaupunkiseutu imee nyt muulta Suomelta itselleen.

Toisin kuin eurooppalaisesta metropolista haaveileva Vapaavuori sanoo, kyseinen kehitys on koko Suomea ajatellen tuhoisa. Nyt pitäisikin luoda uudenlainen aluepolitiikka, mutta mitä tekee pääministeri Sipilä: vain myötäilee kokoomuksen kelkassa.

Juha Sipilä valittiin keskustan puheenjohtajaksi suurin toivein, mutta mies näyttää tyystin unohtaneen, että lintu ei yhdellä siivellä lennä. Kun keskustassa on 60-luvulta lähtien ollut kaksi selkeää siipeä - maaseutusiipi ja kaupunkisiipi - keskustan "vihreä lintu" on pysynyt hyvin ilmassa. Toisin on nyt, kun valta puolueessa on keskitetty vain kaupunkisiivelle. Sen tietää myös Vapaavuori, minkä takia hänen syytöksensä keskustasta maalaisliittona herättävät sekä hymyä että kysymyksiä. Mitä Vapaavuori pelkää?

Entäpä sitten tämä Esko Aho? Mies tunnetaan keskustan entisenä puheenjohtajana ja presidenttiehdokkaana, joten hänen katsotaan edelleen edustavan myös keskustalaisia arvoja. Toisin kuin Aho, keskusta ei ole kuitenkaan koskaan pyrkinyt edustamaan venäläisyyttä, Venäjää, sen pankkeja eikä idänkaupan erikoisasemaa Suomessa. Toisin kuin nyky-Aholle, keskustalle Suomi ja suomalaisten edut ovat aina Venäjän ja venäläisten etujen edellä.

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat on tietysti totta. Niinpä keskustan syyllistäminen Esko Ahon takia on täysin tarkoitushakuista politiikkaa, jolla kilpailevat puolueet mediaan pesiytyneine lakeijoineen yrittävät heittää varjoa keskustan ja koko keskusta-aatteen ylle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Seppo-Juha mikä on Kokoomuksen perusturvamalli onko se jo kiveen hakattu.

Keskustan perustulomalli valmistuu heti alkuvuodessa ja kylä sitä sitten hyvin valmisteltuna kelpaa esittää vaali kentillä.

Blogistille vielä että kortit on vielä jakamatta ja 14.huhtikuussa ensivuonna on loppusaldot nähtävissä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuskin millään seuraavaan hallitukseen tulevilla puolueilla voi olla
malli kiveenhakattu. Malli hiotuu, kun lakiesitystä valmistellaan.

https://www.kokoomus.fi/kannanotto-tulevaisuuden-s...

Kokoomuksen esittämä ratkaisu nykysosiaaliturvan ongelmiin on vastikkeellinen yleistuki. Yleistuki nimensä mukaisesti yhdistää nykysosiaaliturvan tukia yhdeksi yleistueksi, joka laskee ”perustulomaisesti” eli tasaisesti työtulojen noustessa. Yleistuki yhdistäisi toimeentulotuen, työmarkkinatuen, peruspäivärahan sekä yleisen asumistuen.

Matti Simonaho

Gallupit ovat näennäistiedettä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

”Toisin kuin Aho, keskusta ei ole kuitenkaan koskaan pyrkinyt edustamaan venäläisyyttä, Venäjää, sen pankkeja eikä idänkaupan erikoisasemaa Suomessa.”

Huutonaurua! Savonlinnassa on mukava kirjasto. Haepa sieltä luettavaa Suomen poliittisesta historiasta ja ulkomaankaupankin historiaa sopii tutkailla.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Nyt näyttää Mäkiseltä menneen käsitteet sekaisin. Neuvostoliittoa, neuvostoliittolaista kommunismia sekä Neuvostoliiton kauppaa Suomessa edustivat ja edistivät täkäläiset kommunistit, joiden kotkotuksia vastaan muut puolueet - silloisen maalaisliiton johdolla - joutuivat toimimaan. Ilman Paasikiven ja Kekkosen taitavaa nuorallakävelyä olisi käynyt huonosti, mutta nyt pelastettiin sekä demokratia että Suomelle edullinen idänkauppa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olet sinä kyllä verrattoman hauska tietämättömyydessäsi. Sanooko sana suomettuminen mitään? Ahti Karjalainen? Paavo Väyrynen? Olivatko idänkaupan vuorineuvokset kommunisteja? Tai oliko Suomen Pankki, bilateraalikaupan portinvartija, mitenkä pahasti kommunistien vallassa? Ettei vaan olisi rikollisjärjestö Keskustapuolue verkostunut joka ikiseen Suomi-Neuvostoliitto -yhteistyösuunnan värähdykseenkin?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei keskustan alamäkeen ole syynä Esko Aho sen enempää kuin Jan Vapaavuorikaan. Alamäki on seurausta yksinomaan Sipilän ja puolueen valinnoista tällä hallituskaudella. Yksittäisiä asioita voi luetella pitkän rivin. Ne kaikki ovat kohdistuneet keskustan kannattajiin. Mikäpä siinä vaikka kohdistuisikin, mutta taakkaa ei ole edes yritetty jakaa tasapuolisesti. Uusliberaali politiikka oikealta ohi kokoomuksen ja peruskannattajien hylkääminen on syy keskustan huonoon menestykseen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Niinhän siinä käy, kun luitaan ja ytimiään myöten eturyhmäpuolueesta pitääkin yhtäkkiä muotoilla 2000-luvun mallinen valtionhoitajapuolue.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Uusliberalismi on joka puolella vastatuulessa. Uusliberalismin seurauksena entistä suuremmat joukot ajetaan köyhyysrajan alapuolelle ja pieni porukka rypee aina vain suuremmissa rahoissa. Ei se näin mene, vaikka kuinka puskettaisi.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kepun kannattaisi vaihtaa puheenjohtajaa.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Yritykset sijoittuvat pääkaupunkiseudulle, kun muualle sijoittumista ei enää edistetä. Sen sijaan edistetään etelään sijoittumista mm. liikenne-, vero- ja työvoimapoliittisilla ratkaisuilla, joissa Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomen ihmisiä pyritään saamaan muuttamaan etelään, missä yritysten työväki alkaa olla etupäässä virolaista.

Jos suomalaisten ihmisten muuttamaan pakottamisen sijasta tuettaisiin muualle Suomeen perustettavia ja siellä pysyviä yrityksiä, työpaikkoja syntyisi/jäisi myös muualle Suomeen ja nimenomaan suomalaisille. Mutta ei. Kun vain ruuhka-Suomea pitää jeesata ja nostaa, väki muusta Suomesta muuttakoon etelään ja muu Suomi autioitukoon. Kenen etu?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kyllä on katkeraa valitusta. Mitä verotukia muka on suunnattu nimenomaan ’etelälle’? Siis sijainnin perusteella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset