Itsekkäät cityvihreät – nyt maaseudun yksityisautoilun kimpussa

Kukaan ei enää vakavissaan kiistäne ilmastonmuutoksen olemassaoloa tai ei ainakaan sen väistämätöntä saapumista, jollei mitään tehdä. Myös siitä ollaan lähes yksimielisiä, että tuon muutoksen tärkein aiheuttaja on ihminen itse.

Mutta kun ilmastonmuutoksen torjunta Suomessa sälytetään käytännössä vain yhden väestöryhmän eli yksityisautoilijoiden kontolle, ollaan jo hakoteillä. Erityisen hävytöntä on, jos "ilmastonmuutoksen vastustaja" itse asuu Helsingissä, lentelee maailmalla harva se viikko ja asuu isossa hiilellä kaukolämmitetyssä asunnossa. Jos tällainen henkilö paheksuu yksityisautoilijoita, jotka asuvat haja-asutusalueella ilman minkäänlaisia julkisen liikenteen yhteyksiä, poliittinen sokeus on jo masentavaa, kansalaisten tasa-arvoisesta kohtelusta puhumattakaan.

Helsingistä, missä raitsikat kulkevat muutaman minuutin välein ja jonne myös VR on investoinut kaikki muualta Suomesta pois rullatuista rautateistä vapautuneet resurssit, yksityisautoilua on helppo arvostella. Erityisen "lahjakkaita" tässä ovat olleet pääkaupunkiseudun cityvihreät, joiden maailmankuva on selkeä kuin pläkki: maailma pelastuu, kun kaikki muut kuin me itse muuttavat elintapojaan. 

Ei maailma pelastu Suomen haja-asutusalueiden ihmisten elinoloja vaikeuttamalla. Aikana, jolloin maaseutu tyhjenee ja ihmiset rientävät kaupunkeihin, myös ilmastonmuutoksen vastustamisen pitää lähteä kaupungeista – ja Suomessa nimenomaan Helsingistä.

Sanovatpa cityvihreät mitä hyvänsä, vaikuttavin yksittäinen ilmastoteko Suomessa olisi yksityisautoilun radikaali vähentäminen Helsingin ruurukaava-alueella. Jos sinne saisi julkisen ja tavaraliikenteen sekä taksien lisäksi ajella vain inva-ajoneuvoilla, maaseudun ihmisten autot voitaisiin jättää kokonaan rauhaan.

Toinen vaikuttava asia, josta Helsingin cityvihreiden kannattaisi pitää ääntä, on hiilen käyttö energianlähteenä pääkaupunkiseudulla. Koska hiilettömiin vaihtoehtoihin siirtyminen voi kuitenkin tuntua cityvihreittenkin lompakoissa, he ovat –  odotetusti kyllä – suunnanneet nyt aseensa dieselautoiluun. 

Kun Suomen maaseudulla korkeintaan vähäisten julkisen liikenteen palveluiden piirissä elelevät saadaan syyllistettyä myös ilmastonmuutoksen aiheuttajiksi, pääkaupunkiseudun väen ei tarvitse tehdä mitään. Turvassa ovat silloin myös cityvihreät – nuo aina kätensä muiden taskuihin laittavat muka-luonnonsuojelijat.  

jrusanen
Savonlinna

tavallinen suomalainen metsien mies

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu