Jarin Jorinat

Politikoivatko opettajat alaikäisten selän taakse piiloutuen?

Oppilaat kouluissa ovat maailman sivu tehneet jos millaisia töitä ja esimerkiksi yhteiskuntaopin tunneilla myös politiikasta. Lapsilta ja varhaisnuorilta ei voida aina edellyttää kykyä arvioida sitä, milloin ihmisyksilöihin - jopa poliitikkoihin - kohdistuva arviointi muuttuu epäasialliseksi, jopa solvaukseksi, mutta aikuisilta voidaan.

Kun opettaja näkee, että jonkun oppilaan tai ryhmän tekemä vaikkapa taideteos tai vastaava on sopimaton tai edes epäilee sitä, hän ei tietenkään toimita ko. teosta esimerkiksi koulun aulaan taikka Instagramiin kaikkien nähtäväksi. Ei edes siinä tapauksessa, että teos hivelisi hänen omaa yhteiskunnallista ajatteluaan ja olisi täysin samaa mieltä hänen omien ajatustensa kanssa.

Ammattinsa osaava opettaja pitää tarkoin huolen siitä, ettei anna esimerkiksi poliittisten näkemystensä vaikuttaa tällaisiin asioihin eikä opetukseen muutoinkaan. Hyvä yhteiskunnallisten aineiden opettaja laittaa oppilaat ajattelemaan, ei laita omia yhteiskunnallisia ajatuksiaan heidän päähänsä. Kaikkein vastenmielisin on sellainen yhteiskuntaopin opettaja, joka tarkoituksellisesti pyrkii levittämään omaa poliittista agendaansa luokkahuoneessa.

Tampereen tapauksessa, jossa oppilaat tekivät julisteen, jossa erään laillisen puolueen (ei ole tärkeätä mikä puolue) edustajat - kuvineen päivineen - veisivät ihmisiä kuolemaan, meni tällaisen rajan yli. Jos opettajalla ei itsellään olisi vastaavia ajatuksia, hän ilmeisesti olisi jättänyt viemättä tuon työn koko maailman nähtäville, mutta toisin kävi. 

Se, mitä lehtitietojen perusteella sitten tapahtui, kuvastaa aikaamme enemmän kuin tarpeeksi. Sen sijaan, että opettaja tai rehtori olisi ottanut asiasta vastuun, he ryhtyivätkin syyttelemään kansanedustajaa, jota tuossa nuorten tuotoksessa mustamaalattiin. Siitä huolimatta, että juliste oli jo Instagramissa, kansanedustajan olisi kuulemma pitänyt pyytää koululta lupaa sen jälleenjulkaisemiseen.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä myös valtamedia sivuutti täysin koulun vastuunpakoilun - tyyliin, että lasten mielipiteenvapautta pitää kunnioittaa ja että Suomessa on maailman parhaat koulut ja opettajat ym. plääpläätä. Vastenmielisyys kyseistä puoluetta kohtaan sokeutti median kysymästä sitä tärkeintä kysymystä: Onko ok, että kouluilla ei ole minkäänlaista vastuuta siitä, mitä nimeltä mainituista ihmisistä leviteään maailmalle koulun ja opetuksen nimissä ja oppilaiden alaikäisyyden selän taakse piiloutuen?   

Oltiinpa koulussa puolueesta tai kulloisestakin poliitikosta mitä mieltä tahansa, sen ei tule sallia sen mustamaalaamista taikka ylistämistäkään koulun piirissä. Jos tällainen leviää, Suomen koulut muuttuvat ennen pitkää puoluepolitiikan pelikentiksi. Viimeistään sen jälkeen puheet maailman parhaasta koulusta voidaan naurettavina lopettaa.

Jos kyseisen tamperelaiskoulun kyseinen opettaja vielä jatkaa opetustaan tai rehtori pestiään ilman, että kaupungin koulutoimen johto heitä vähän ojentaa, tuo johto ei ole tehtäviensä tasalla. Siinä tapauksessa keskustelu Tampereen koulujen  ja ehkä jopa koko suomalaisen koulun poliittisen puolueettomuuden ihanteesta ei lopu vaan vasta alkaa. Aihetta tuolle keskustelulle on ollut ennenkin - esim. 70-luvun vasemmistoradikalismin ja Pirkkalan monisteen aikoihin - mutta niin näyttää olevan nytkin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tämä opetusasia kustannuksineen on käymässä todella oudoksi.

Monien mielestä ammattikoululaiset eivät osaa juurikaan mitään huolimatta 3-vuotisesta koulutuksesta, vaikkakin se on opetustasolla maan kalleinta koulutusta.

Ammattikoululaisen opetuskustannukset: n 13.000 euroa / annum, yliopistot n. 9.000 euroa / annum ja lukiot n. 8.000 euroa / annum. Ammattikorkeakoulut n. 10.000 / annum.

Miten olisi keskieurooppalainen oppisopimuskoulutus, jota suomalainen ay-liike on vastustanut jo vuosikymmenien ajan ?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Muutaman vuoden takaisessa kyselyssä ammattikoululaisista 40% kannatti Perussuomalaisia. Olisiko tässä vastaus kysymykseesi?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Keskieuroopan oppisopimiskoulutus? Sitä ei oikeastaan ole olemassa enää muuta kuin muutamassa harvassa perinteisessä käsityöläisammatissa. Olet viime vuosisadala.Saksassa poistui 2006 mestarintutkinnon edellytys firman perustamiseen monessa ammattiryhmässä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Oppisopimus voi edelleen hyvin ammatillisen koulutuksen selkärankana Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa.

Suomesta on kuulunut jo usein viestejä, että ammattikouluista 3-vuotisesta koulutuksesta valmistuneista sähköasentajista ei ole ammattitaidottomina käytännön työhön, joka on sinänsä varsin yksinkertaista.

Suomalainen ravintolakoulusta vuosien jälkeen valmistunut tarjoilija taas on asiakaspalvelussa kuuromykkä ja nenäkäs, mutta kreikkalainen kouluja käymätön kolleega muistaa aina ulkomuistista pöytäseurueen eritellyt tilaukset eikä kysele myöhemmin, kelle mitäkin on tilattu.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Tähän ammattikoulutukseen voin kertoa henkilökohtaisen tarinan.

Aikoinaan kun olin käynyt ammattikoulun, pyrin ja pääsin Oy Strömberg Ab kaksivuotiseen konepajakouluun, jonne oli pääsyvaatimuksena hyväksyttävästi suoritettu ammattikoulu.

Ensimmäisenä tuntina työopettaja sanoi meille "kaikki mitä teille on opetettu ammattikoulussa niin unohtakaa"

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Oltiinpa koulussa puolueesta tai kulloisestakin poliitikosta mitä mieltä tahansa, sen ei tule sallia sen mustamaalaamista taikka ylistämistäkään koulun piirissä. Jos tällainen leviää, Suomen koulut muuttuvat ennen pitkää puoluepolitiikan pelikentiksi. Viimeistään sen jälkeen puheet maailman parhaasta koulusta voidaan naurettavina lopettaa."

Perusteltu kirjoitus. Juuri tuo uhka siihen liittyy. Jos kritiikin kohteena olisi ollut melkein mikä tahansa muu asia/puolue, niin rehtori ja opettaja olisivat jo syytettyjen penkillä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos kritiikin kohteena olisi ollut mikä tahansa muu puolue, kukaan ei olisi kuullutkaan asiasta.

Vai nostiko RKP älämölön saman koulun oppilaiden tekemästä pakkoruotsinvastaisesta julisteesta? Vaatiko RKP:n varapuheenjohtaa puolueetonta selvitystä koulujen aivopesusta, soitteivatko ääriruotsinsuomalaiset rehtorille ja käskivät tämän mennä ugniin?

No ei tietenkään. Ainoastaan persut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Näytöksi kuitenkin riittää sinun jossittelusi siitä, miten rehtori ja opettajat olisivat syytteessä jos...?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #7

#7
Näyttö ei perustu tähän, vaan terveeseen järkeen ja siihen nojaavaan tilannervioon. Suosittelen sitä työkaluksi tunnepohjaisen kiihkoilun sijaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

Mikä ihmeen näyttö, terveeseen järkeen perustuen? Esitit puhtaasti spekulatiivisen väitteen vailla minkäänlaista perustelua.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #29

#29
Et siis luota loogis-analyyttiseen ja kokemusperäiseen päättelyyn. Pdän tätä suorastaan notorisena asiana.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Eikö se että vätettäsi ei hyväksytty, jo osoita ettei kyse ole notorisesta asiasta? Kerrohan mille kokemuksille perustat arviosi, muutama esimerkki riittää hyvin. Sitten pääsemme arvioimaan loogis-analyyttisen päättelysi pätevyyttä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #33

Syitä sille, että itsestään selvää asiaa ei suostuta ymmärtämään, on useitakin. Sopii miettiä illan ratoksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miten pakkoruotsinvastaisuus loukkaisi hurreja? Eihän hurreille kuulu millään tavalla mitä kieliä suomalaiset opiskelevat.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Makkos-logiikkaa myötäellen persuille ei pitäisi millään tavalla kuulua se, mitä mieltä suomalaiset heistä ovat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

Jo puolueen nimestäkin voi päätellä että perussuomalaiset ovat suomalaisia. Ruotsalaiset eivät välttämättä ole suomalaisia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Janne:"Vai nostiko RKP älämölön saman koulun oppilaiden tekemästä pakkoruotsinvastaisesta julisteesta? Vaatiko RKP:n varapuheenjohtaja puolueetonta selvitystä koulujen aivopesusta..."

Eivät tietenkään he halua nostaa esille pakkoruotsia, vaan nimenomaan yrittää vaieta se täysin kuoliaaksi, jotta asia unohtuisi kokonaan. Tämän sopimuksen olen lukenut jo vuosia sitten jostain RKP:n kokouksen päätöslistasta, jossa näin toivottiin kaikkien toimivan.

Hyvin se onkin pitänyt kutinsa ja sinänsä se olikin ihan viisas päätös, vaikkei kovinkaan reilua toimintaa. Kuitataan vain hiljaisuudella avoin keskustelu päättäjien itsensä kanssa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Missasit Kaija pointin kun innostuit että jossain luki pakkoruotsi.
Se pointti oli että mikään muu puolue ei jaksaisi nostaa tällaista meteliä yhdestä koululaisten julisteesta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#3:
Puhuttiinko siinä kampanjassa puolueesta vai opetuksen sisällöstä?
Oliko siinä julisteessa näytillä RKP:n poliitikkoja ja jos oli, millä tavalla heitä luonnehdittiin? Tappajiksiko ehkä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Mistäs minä sen tietäisin kun kukaan muu ei nosta meteliä yhdestä julisteesta kuin persut. Siitäkään julisteesta en tietäisi mitään ilman Huhtasaaren vouhkaamista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #14

#14:
"Mistäs minä sen tietäisin"
Aika huteralla pohjalla tuo kommentti #3 sitten oli. Ainakin jos tarkoitus oli jollain tavoin rinnastaa nuo julisteet ja niihin reagointi.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Kaventunu hieman tässä juoksussa nämä salosten & co. perusteet Huhtasaari-keissin älämölöllensä.

Joudutaan lopulta tekemään ns. tikusta asiaa :)

Tuskinpa Jannen Tampereen oppilastyöhön vertaamassa koululaisten tekemässä julisteessa kasvokuvamainitut RKP:n kärkipoliitikot ovat esim. olleet lähettämässä oppilaita kouluihin "kuoleen", pakkoruotsinäännytykseen.

Tuskinpa. Emme vain tiedä ko. julisteesta juuri mitään. Kun ei tiedä sen sisällöstä Jannekaan, vaikka siihen niin luontevasti viittaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Kai se juliste pakkoruotsia, kommunismia, tai ilmastonmuutosta koskien voi yhtälailla olla aivopesun tulosta? Siitähän tässä on koko ajan ollut kyse, että oliko Huhtasaaren kohtuullista lähteä syyttelemään kyseistä koulua ja sen opettajia vihanlietsonnasta ja aivopesusta. Huhtasaaren loukkaantumiset eivät voisi vähempää kiinnostaa.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Pikkaisen eri asia, jos vastustaa jonkun kielen PAKKOA, ei itse kieltä, kuin syyttää yksittäisen poliitikon naamalla puoluetta "kuoleman lähettiläiksi". Kerro toki jos olen väärässä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #20

Olet väärässä.
Ketään ei julisteessa syytetty "kuoleman lähettiläiksi".

Mutta vaikka olisikin, se olisi sitä sanamvapautta jonka kaventumisesta mm. Huhtasaari ja Halla-aho ovat olleet NI-IN huolissaan.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kyllä opettajat politikoivat.

Perustan käsitykseni Huhtasaarta haastatelleen toimittajan puheisiin Ylen Sannikka&Ukkola-ohjelmassa.

Haastattelija taisi sanoa suunnilleen näin: "Mutta kuten sanottu, tutkimus ja asiantuntijat ovat laajasti sitä mieltä, että tällaista ongelmaa ei ole. On kenties joitain tapauksia ja ne ovat sitten selvitetty puhumalla. Jos ongelma olisi laaja OAJ ja opetushallitus tietäisi siitä."

Ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää, tätä edeltäneen väittelyn oikeellisuus, että yrittikö Yle saada jonkun Huhtasaarelle viestittäneen oppilaan ohjelmaan päivän varoitusajalla, minkä jälkeen haastattelija tivasi ristiriitaisesti vain yhteystietoja?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kommenttisi on vielä upeampi, kuin itse blogaus. Vaatii suurta älyllistä kapasiteettia päätellä opettajien toimintaa, siitä mitä toimittaja Sannikka tekee. Nyt voikin koko aiheen päästää, kun saimme asiaan selvyyden. Huhtasaari oli oikeassa, opettajat harjoittavat vihanlietsontaa ja aivopesua perussuomalaisia vastaan.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Arvosteletko minua siitä, että toistin saman, mitä asiaa tutkinut toimittaja sanoi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Kyllä. Jos toimittaja päätteli kuten sinä, on hän varsinainen ”tyhjäntoimittaja”.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #31

Ihan totta. Toimittaja voisi perustella väitteensä ja kertoa tapauksista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Huhtasaari olisi voinut noudattaa tahdikkuutta ja käsitellä asia koulun kanssa julkisuudelta piilossa. Mutta ei, kyseessä oli liian mehukas asia olla ottamatta politikoinnin tueksi.

Ja samalla luoda uhkaa ja painetta alaikäisiin koululaisiin. Kun kouluun pitää tuoda vartija suojelemaan, mennään liian pitkälle ja peli pitäisi viheltää poikki.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Huhtasaari olisi voinut noudattaa tahdikkuutta ja käsitellä asia koulun kanssa julkisuudelta piilossa."

Koulu oli jo julkaissut "taideteoksen" jossa Huhtasaari kuvattiin negatiivisessa valossa. Huhtasaari ei tuonut asiaa julkisuuteen vaan koulu. Mikäli koulu olisi pitänyt teoksensa koulun sisällä ei siitä julkisuudessa puhuttaisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Pitääkö kaikille kertoa erikseen, että Huhtasaari ei jakanut Instagramissa, vaan julkaisi julisteesta eri kuvan (joka oli hänelle lähetetty?) Twitterissä. Koulu on julkinen tila ja koulun aulassa ollut juliste oli siis julkistettu, ihan riippumatta elektronisista julkaisualustoista. Väitteesi on joko tietoisesti valheellinen, tai tietämättömästi virheellinen.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Suomessa on kaksipuoluejärjestelmä persut vastaan muut. Jos joku julkipersu ottaa kantaa mihin tahansa aiheeseen, persujen vastustajat ryhtyvät puhumaan persuista, eivät itse aiheesta. Niin nytkin.

Olisi todella mukavaa, jos edes joskus voisimme unohtaa sen, minkä puolueen edustaja kulloinkin puhuu ja sen sijaan pyrkiä kuuntelemaan mitä hän sanoo. Persujen mahdollinen hyvyys tai pahuus on ehkä tärkeä keskustelun aihe sekin, mutta kyllä kouluissa annettavan opetuksen poliittinen puolueettomuus ja laajakatseisuus on mielestäni vielä tärkeämpi. Ainakin nyt, kun nimenoman siitä kirjoitin.

Mitä taas tulee oppilaiden tekemään pakollista kouluruotsia arvostelevaan julisteeseen - jonka eräs kirjoittaja tässä liittää RKP:n arvostelemiseen (!) - ei voi sanoa muuta kuin että kaukaa haettu. Kaikille pakollisen ruotsin tarpeellisuuden arvioiminen tai jopa pilkkaaminen on todella kaukana nimettyjen ihmisten herjaamisesta. Silti varmaan myös RKP:n puoluejohto olisi loukkaantunut julisteesta, jossa esim. A-M Henrikssonia olisi oikein muotokuvan kera vihjattu tappajaksi.

Hyvä maku on aina paikallaan, erityisesti kun puhutaan muista ihmisistä, mutta lapsilta ja nuorilta sellainen lienee usein liikaa vaadittu, joskus näemmä aikuisiltakin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Siis mitä? Eikö kyse ollutkaan vihanlietsonnasta ja aivopesusta perussuomalaisia vastaan kouluissa, vaan Huhtasaaren herkästä hipiästä? Huhtasaari on itse yrittänyt kaikin keinoin esittää päinvastaista. Jos haluat auttaa, ei kannattaisi heittää vastakkaista näkemystä.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Vaikka kaikille - jopa Huhtasaarelle - tulee turvata mielipiteenvapaus, hänen hipiänsä ei kiinnosta minua pätkääkään. Sen sijaan olen huolissani, jos puoluepolitiikan saallitaan levitä kouluopetukseen ilman, että ongelmaa edes tiedostetaan.

Jokaisella opettajalla on tietysti oikeus halveksia tai jopa vihata jotain puoluetta tai poliitikkoa, mutta tuon asenteen tuominen opetukseen on ihan toinen juttu. Tätä mieltä olen aina ollut, ja olisi suotavaa, että muutkin poliitikot kuin Laura Huhtasaari tulisivat kanssani samoille linjoille tässä asiassa.

Se, että asioita arvotetaan sen mukaan kuka niitä esittää, on mielestäni lapsellista, koska sellainen voi sokeuttaa meitä näkemästä mitään uusia näkökulmia asioihin. Omassa kuplassa on tietysti turvallisempaa, mutta avartaako siellä pysyminen ajatteluamme tai lisääkö uusien ajatusten omaksumista? Minusta ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset