Jarin Jorinat

Kiuruttaminen - poliittisen jarrutuksen häijyin muoto

Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) toiminta valiokuntansa kokousten vetäjänä on herättänyt monenlaisia kommentteja, joiden yhteinen nimittäjä on poikkeuksellisuus. Se, että valiokunta piti parikin kokousta melkein pelkästään oman aikatalunsa sorvaamiseen, alkaa olla jo huippua suomalaisessa eduskuntapolitiikassa.

SDP on jo ajat sitten ilmoittanut vastustavansa hallituksen sote-esitystä, joten Kiurun toimintaa pitää arvioida tätä taustaa vasten. Antti Rinne antaa tietysti päänsilityksiä porilaiselle aseenkantajalleen, mutta moraalin sekä eduskunnan arvovallan kannalta tökerö, häpeilemätön ja täysin avoin jarruttaminen - kiuruttaminen - on kaikkea muuta kuin hyvää politiikkaa.

Politikointia valiokunnissa on harjoitettu tietysti aina. Sen lisäksi, että SDP:n ja Kiurun nyt valitsema tie voi olla alkuna härskin poliittisen jarrutuksen leviämiselle muihinkin valiokuntiin, se tulee kalliiksi. Sote-uudistuksen siirtyminen vuodella eteenpäin maksaa veronmaksajille noin 200 miljoonaa euroa, jolle summalle olisi paljon parempaakin käyttöä kuin SDP:n aiheuttama lisävuosi uudistuksen toimeenpanossa.

Jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan johdossa olisi yhtä arvostettu poliitikko kuin on perustuslakivaliokunnassa, asiat olisi hoidettu toisella tavalla. Myös pl-valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) vastustaa hallituksen sote-esitystä, mutta hänen johtamansa valiokunta kykeni käsittelemään tuota vaikeata ja monipuolista asiaa asiallisesti. Kritiikkiä ja korjauskehotuksia tuli, mutta lapselliseen jarrutukseen ja muuhun kiukutteluun Lapintie ei Kiurun tavoin sortunut.

Kun sotessa on kyse isosta ja koko Suomea koskevasta asiasta, se tulisi käsitellä sen mukaisesti myös asianomaisessa valiokunnassa. Parannusehdotuksia saa ja pitää tietysti tehdä - jopa kyseenalaistaa koko esitys - mutta tietty arvokkuus pitäisi kaikessa silti ylläpitää. Vähän sen kaltainen, jollaista sote-valiokunnan aiempi puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) toiminnassaan aina toteuttaa. Kokoustekniikan lainalaisuuksia ja hyviä kokouskäytänteitä ei unohdeta, vaikka eri mieltä oltaisiinkin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mielestäni hyvä asia tilanteessa jossa kaikki on levällään kuin Ellun eväät.

Päätös on iso ja tärkeä. Eikö Ruotsista ole opittu mitään?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kymmenen litran ämpäriin ei mahdu viittätoista litraa vettä. Sama käsittelyajan suhteen. Kumpi on pahempi pirunmoisella kiireellä tai hitaammin ja harkiten?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kirjoituksesta ei selvinnyt mitä oli tapahtunut vain väite siitä,että olisi jotakin tapahtunut.

Oletko varma,että jotain poikkeavaa on tapahtunut,koska hallituksen toiminta on ollut hyvinkin poikkeavaa soten kohdalla.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Polittinen jarrutus on saanut erinomaisen synonyymin kiuruttaminen tämä sopii juuri tähän paikkaan.

Kun meillä on eduskunnassa vaalien jälkeen muodostettu hallitus jolla on enemmistö takanaan. Lait tulevat voimaan yksinkertaisella enemmistöllä paitsi perustuslait.

Valiokuntien jäsenistö on parlamentaallisesti koottu siis vaikka hallituksen jäsenillä on enemmistö ja kun valiokunnan päätöksen oltava yksimielinen, tämän seurauksena hallituksen jäsenistö on opposition vanki. Miksei päätös voi olla demokraattinen enemmistö päätös. Piste iin päälle tulee kun valiokunnan puheenjohtaja on opposition kiuruttaja.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Demokratia ei tarkoita sitä että lakeja tehdään huonosti, ilman mitään syvempää analyysiä miten ne toimii, miten lakien edellyttämät palvelut rahoitetaan ja ovatko ne ihan oikeasti koko kansan eduksi. Mielipidekyselyjen mukaan tällä hallituksella on vain noin kolmannes kansan tuesta takanaan. Eduskunnan tukea Sipilä ei uskalla enää mittauttaa koska vaarana on että hallitus kaatuu. Tämän hallituksen tavaramerkiksi on ikävä kyllä tullut huonosti valmisteltujen lakien tuominen eduskuntaan jossa lait usein ovatkin oikeutetusti joutuneet silppuriin esitetyssä muodossaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kepu yrtti tapansa mukaan "iltalypsyä" tuomalla kokoukseen oman esityksensä aikataulusta hoputtaakseen sos. ja terv. valiokuntaa soten käsittelyssä, onneksi Kiurulla oli valiokunnan puh.johtajana ryhtiä estää tämänkertainen iltalypsy-yritys, Jäämme odottamaan kepun seuraavaa siirtoa, koska tiedossa on, että kepu pettää aina.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Niin onhan se väärin jos kansanedustaja haluaa lyhentää lomiaan tehdäkseen töitä. Kiurulta tuli normaali demarin EI vastaus tähänkin asiaan. Ei-puolue ei todellakaan petä, tunnetusti vastustavat lopuksi, jopa omia esityksiään.

Kiurusta täytyy toki se todeta että harva poliitiko kykenee olemaan salakuuntelijana kaupunginhallituksn kokouksissa siten etteivät muut kaupunginhallituksen jäsenet tiedä mitään asiasta. Ja pitämään kyseistä toimintaa vielä täysin normaalina.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kun kokouksen käsittely kohtana oli soten aikatauluttaminen ja kun sosiaali ja terveysvaliokunnan jäsen tekee aikatauttamis ehdotuksen ja sitä kannatetaan niin tämä sosialidemokraatti puheenjohtaja Krista Kiuru ei äänestettänyt ehdotusta vaan keskeytti kokouksen. Arto Granlund tästä on politiikka pois ja jäljellä on tämä fakta.
Kaikki tiedämme nyt mitä kiuruttaminen tatkoittaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Simonen, et taida tuntea kokoustekniikkaa. Kokouksessa käsitellään asianlistan mukaisia asioita jotka ovat ennalta valmistettu. Se, että valiokunta olisi siirtänyt yksipuolisesti virkamiesten kanssa sovittuja lomia, jota kepun esitys olisi tarkoittanut, olisi päätöksellä kenties rikottu työaikalakia.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Ilmeisesti tarkoitetaan, että olisi ehkä rikottu vuosilomalakia.

Ottamatta kantaa siihen olisiko esitetty sote huono vai hyvä, niin asioita tulisi hoitaa asiallisesti.

Vuosilomien ajankohta ei ole mikään sopimiskysymys. Lomat määrää työnantaja. Työntekijää (virkamiestä) kuullaan ennen loman määräämistä.
Lisäksi virkaehtosopimuksessa on seuraava kohta:
"10§ Virkamiehen vuosiloma voidaan viraston päätöksellä siirtää ja keskeyttää, mikäli siirtäminen tai keskeyttäminen on julkisen vallan käyttöön liittyvistä painavista syistä tarpeen taikka välttämätöntä julkisyhteisön laissa säädettyjen terveyteen tai turvallisuuteen liittyvien tehtävien hoitamiseksi.
Vuosiloman siirtämisestä on ilmoitettava viimeistään kahta viikkoa ennen loman alkamista "

Siis painavista syistä johtuen lomaa olisi voitu siirtää rikkomatta sopimusta. On sikäli erikoista, jos virkamiesten lomat on menty määräämään ennen kuin asioiden käsittelyn aikataulu on varmistunut. Esim. jos yritykselle on tulossa tilaus toimitettavaksi heinäkuussa, niin lomia ei määrätä ennen kuin toimitusajat on varmistettu. Varmaankaan valiokunta ei määrää eikä siirrä lomia, vaan sen tekee virkamiesten esimies.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosialidemokraateilla näyttää olevan omanlaisensa kokousagendan pelisäännöt joka ei salli vastaehdotuksia siis niin sanottu kiurustelu tapa johtaa kokousta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset