Kaksi poliittista leiriä

Nyt, kun eduskuntavaaleihin on enää vuosi aikaa, vaaliastelmat alkavat selkiytyä. Näyttää syntyvän kaksi koalitiovaihtoehtoa, vihervasemmistolainen vaihtoehto ja porvarillinen vaihtoehto, jotka kilpailevata toisiaan vastaan lähes päinvastaisilla näkemyksillä. Silta nykyisten hallituspuolueiden ja vihervasemmiston välillä palaa jo. 

Sinisten surkean kannatuksen takia sen, keskustan ja kokoomuksen hallituskokoonpano ei jatka enää vuoden kuluttua tällaisenaan. Kokoomus ja kepu voivat toki jatkaa hallituksen ydinkaksikkona, mutta vaativat tuekseen KD:n ja RKP:n. Sinisiä – jos heitä on myös seuraavassa eduskunnassa – ei siis enää tarvita.  

Talouspolitiikka ja mm. sote- ja maakuntauudistus jatkuisivat porvarihallituksen myötä nykyisellään. Työllisyystilanne paranisi. Sosiaalietuuksien suurempi tarveharkinta jatkuisi. Juuri mikään ei muuttuisi kovin paljon parempaan taikka pahempaan suuntaan muilla kuin niillä, jotka haluaisivat elää mukavaa elämää pelkillä tuilla.

Toinen eli punavihreä hallituspohja (SDP + vihreät + vasemmistoliitto) olisi myös mahdollinen koalitiovaihtoehto, mutta muita puolueita tuo kokoonpano tuskin saa mukaansa; siksi paljon vihervasemmiston tavoitteet poikkevat kaikkien muiden tavoitteista.

Punavihreä vaihtoehto tarkoittaisi soteuudistuksen lopettamista ja paluuta sosialidemokraattiseen systeemin, jossa yrittäjyyttä mieluummin estetään kuin edistetään ja valtionvelkaa kasvatetaan Suomen tulevaisuuden kustannuksella ja SDP:n kannattajakunnan hyväksi. Talouskehitys kääntyisi taas laskuun, kun toivo elinkeinoelämän hellimästä paikallisesta sopimisesta ja muista uudistuksista hiipuisi. Työttömyys kasvaisi myös siksi, että siitä tulisi yhtä varteenotettava vaihtoehto kuin työssä käymisestäkin.

Vihervasemmistolainen hallitus olisi suosittu siksi, että kun kaikki etuudet maksatetaan tulevilla sukupolvilla, me itsekkyyden nykypolvi voisimme elää kuin siat pellossa.

Vaarana molemmissa päävaihtoehdoissa on, että paariapuolue perussuomalaiset pääsisi vaa'ankieliasemaan. Hallitukseenhan se ei pääse, tuskin haluaakaan, mutta jos sekä porvarienemmistö että punaviherenemmistö jäävät vain muutaman kansanedustajan varaan, persut 10-15 prosentillaan voivat asiasta riippuen liittoutua kumman tahansa poolin kanssa. Tukensa vastineeksi perussuomalaisille riittänee yksi ainoa asia: Suomen maahanmuuttopolitiikan tiukentaminen. 

jrusanen
Savonlinna

tavallinen suomalainen metsien mies

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu