Jarin Jorinat

Neljäs valtiomahti ampuu yksipuolisesti - ja puskista

Suomalainen media on ehkä yksipuolisempi kuin koskaan. Silloin, kun puoluemedia oli vielä voimissaan, Kansan Uutisilta saattoi odottaa vasemmistolaista näkökulmaa asioihin, Uudelta Suomelta porvarillista, Ilkalta maalaisliittolaista jne., mutta nyt päämedia ilmoittaa olevansa "riippumatonta".

Näin ei kuitenkaan ole. Siinä, missä puoluelehdet aiemmin olivat avoimesti omien väritettyjen mielipiteidensä ja uutistensa takana, nykyinen valtamedia on sortunut apärehellisyyteen riippumattomuus- ja tasapuolisuusväitteissään. Kun seuraa Sanoma-konsernin, Ylen tai MTV:n uutisointia ja kvasiuutisointia, on helppo arvata, ettei niiden toimituskunnissa ainakaan liiaksi asti ole esimerkiksi maaseudun asioita tuntevia.

Kun valtamedian käytännössä kaikki toimittajat asuvat pääkaupunkiseudulla - iso osa jopa Helsingin keskusta-alueella - Kehäkolmosen takaisen Suomen asiat ja näkökulmat jäävät ymmärrettävästikin vähemmälle. Kun tähän vielä lisätään punavihreiden toimittajien kiistaton yliedustus suomalaisessa mediassa, lopputulos on mikä on.

Luulen, että moni etenkin maata vähemmän kiertänyt nuori toimittaja ei tule edes ajatelleeksi, että moni hänelle itsestäänselvä asia ei sellainen olekaan. Pääosa Suomen kansasta ei asu Helsingin keskustassa, missä ihminen voi elää koko elämänsä mukavasti ja kaikkien palveluiden äärellä. Ei tällainen ihminen, toimittajakaan, pysty ymmärtämään syrjäseudun pieneläjän näkökantoja, saati niitä sisäistämään.

Valtamedialle olisi suureksi eduksi, jos se pystyisi rekrytoimaan toimittajikseen nykyistä enemmän myös muita kuin siellä jo nyt yliedustettuna olevia vihreitä pääkaupunkilaisia. Heitäkin siellä on toki hyvä olla, mutta liika on liikaa. Ongelma on vain se, että muunlaista väkeä lienee jo vaikea saada - niin yksipuolista porukkaa toimittajaopinnoista on tällä vuosituhannella valmistunut.

Media on neljäs valtiomahti, mutta siinä, missä poliitkot näyttävät avoimesti ja julkisesti, mitä puoluetta edustavat, Suomen toimittajakunta ei sitä tee. Se pitää päätellä, ja tämän päättelyn perusteella muutkin kuin persut ja kepulaiset voivat rehellisesti arvioida, että noiden puolueiden kannattajat valtamediassa ovat kovin vähissä - eikä persuja liene edes sitäkään vähää.

Kun äänestäjistä kuitenkin jopa kolmannes on äänestänyt noita kahta puoluetta, tuo epäsuhta on jo nyt - turhautumisen ja äänestämättömyyden lisäksi - purkautunut varsin ei-toivottuna ilmiönä: some-raivona. Väitän, että jos suomalainen valtamedia olisi edes vähän vähemmän yksisilmäinen ottaessaan kantaa maaseudun ja pääkaupunkiseudun välisiin näkemyseroihin, tuo raivo olisi maltillisempaa.

Kun pääkaupunkiseutulainen nuori punavihreä toimittajatar rupeaa neuvomaan kainuulaista tai pohjalaista äijämiestä siitä, että hänen pitäisi muuttaa sukupuolikäsityksensä liberaalimmiksi, ruokavalionsa terveellisemmäksi, puolueensa toiseksi, uskontokäsityksensä avarammaksi ja jopa näkemyksensä naisista aivan uudeksi, tulos on tyly. Hän joko nauraa koko medialle tai vastavuroisesti siirtyy soteen, rupeaa noita toimittajattaria haukkumaan - ja lopettaa lehtensä tilaamisen. 

Kun toimittajatar ja hänen kollegansakin sitten kaunein sanakääntein haukkuvat tuon äijämiehen tyhmäksi juntiksi, piirileikki vain jatkuu ja pahenee.  Kompromissihakuisuuden sijaan sekä loukattu toimittajatar että haukuttu äijämies kaivautuvat entistä syvemmälle juoksuhautoihinsa. Ääripäitä molemmat.     

(Käytin muuten sanaa toimittajatar ihan tarkoitushakuisesti. Tuon äijämiehen näkökulmastahan naisopettajatkin lienevät opettajattaria, naispuoliset sairaanhoitajat sairaanhoitajattaria - ja naispapit papittaria?)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Suomalainen media on ehkä yksipuolisempi kuin koskaan".
Itse asiassa se on palannut ammattikuntalaitosten aikaan. Siinä missä lehdet aikoinaan käyttivät mikä maakunnan ääntä, mikä puolueen ääntä, mikä kustantajan ääntä ne nyt käyttävät korporaation ääntä. Sillä korporaatiolla on oma hierarkiansa joka on toimittajakunnan hierarkia. Sillä on oma tuomioistuimensa JSN. Se toimii yhtenä rintamana yhteistä vihollista Somea vastaan. Se pyrkii suojaamaan omat tietolähteensä, omat poliittiset ja muut sidoksensa, omat keskinäiset sopimuksensa ulkopuolisten katseilta ja vaikutukselta. Kaikki nämä ovat keskiaikaisten kiltojen piirteitä. Ei ole uskottavaa, että media olisi laajemmalti kykenevä tai halukas rekrytoimaan oman kiltalaitoksensa ja kisällijärjestelmänsä ulkopuolelta tulevia toimittajia. Vanhassa toimittajapolvessa sellaisia vielä on, mutta nuoremmassa polvessa moiset ovat enemmän kuin harvinaisia.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Totta.

Muiden medioiden kohdalla olen valmis hyväksymään tämän, mutta YLE:n kohdalla tämä täydellinen ammattiylpeyden puute ja sen myötä merkittävä ammattitaidon rampautuminen ovat kestämätön lähtökohta uskottavalle journalismille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Oivallinen kuvaus arvomaailman ja näkemysten eroista kirjoituksen lopussa! Siihen kun vielä lisätään pisteeksi i:n päälle koulutuksen saaneet poliisikonstaapelit, jotka on pantu käyttämään virka-aikansa vihapuheen vahtimiseen netissä, suomalaisen yhteiskunnan vinouma näyttäytyy kaikessa naurettavuudessaan – vaikka ongelman perussyy olisikin Tampereen yliopiston tiedotusopin koulutuksessa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Media on lyöytänyt yhteisen sävelen.

Ns. maksullinen media on siirtynyt yksissä tuumin kasvottoman vihollisen torjuntaan ( somen ja vapaan nettimedian ) johtuen kiristyvästä kilpailusta ja mainostulojen jakajien määrän kasvamisesta, samoin myös uutisten päivittymisrytmi on nyt nopeaa ja vapaiden, sensuroimattomien kirjoittajien määrä on rajaton.

Median valta-asema ainoana tietolähteenä on muutamassa vuodessa kadonnut, eikä siihen asemaan taida olla enää paluuta, vaikka kuinka kirjoittaisi ja perustelisi toimituksellisen osaamisen ja JSN n nimissä juttujen oikeellisuutta. Tuo ei vaan jaksa vakuuttaa, koska totuus on kuitenkin aina kovin monisäikeinen juttu ja yksipuolinen ’tiedonjakaminen’ aiheesta, kuin aiheesta vain naurattaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kirjoitus on alusta loppuun saakka olkiukkoilua, eli ensin keksitään vihollinen, maalaillaan sille mahdollisimman inhottavat piirteet ja sitten käydään tämän kuvitelman kimppuun.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kiistätkö puoluelehdistön katoamisen?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Typerää saivartelua. Blogin naurettava pääsanomahan on se, että ennen oli kaikki paremmin, koulutetut, vihreät kaupunkilaisnaiset pitää laittaa kuriin ja kyllä ’kainuulaisäijä’ tietää minkä tartteekin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #7

Typeryyksien ja saivartelun kitkemisessä nettikeskusteluista sinulla toden totta riittää työtä!

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen Vastaus kommenttiin #7

On ihan ymmärrettävää, jos nykyistä moniarvoisemman median - ja koko yhteiskunnan haikailu ei kaikkia voittajien puolella olevia miellytä. Se tosiasia, että pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin on elämää ja mielipiteitä, tuntuu joitakin jurppivan pahemman kerran. Ei maakuntien Suomen ja suomalaisten puolustaminen tarkoita sitä, että pääkaupunkilaiset olisivat huonoja ihmisiä tai heidän mielipiteensä aina vääriä.

Ikänsä paikoillaan Helsingissä tai maalla asunut ei kuitenkaan yleensä liene yhtä laajasti ajatteleva kuin se, joka on asunut molemmissa ja jopa ulkomailla, mutta asuinpaikka on siltikin vain toissijainen selittäjä. Toisin kuin punaviherkuplassa ajatellaan, viisaus tai sen puute ei riipu asuinpaikasta. Kyky ajatella, kyky lukea ja ymmärtää lukemansa sekä kyky arvostaa myös muita kuin itseään ja kaltaisiaan, on viisauden alku, toisten nimittely ja haukkuminen sen loppu.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Puoluelehtiä on yhä, mutta niiden painoarvo yhteiskunnassa on vähentynyt rutkasti. Vain uskollisimmat jäsenet niitä tilailevat. Lisäksi moni entinen puoluelehti on muuttunut puolueettomiksi tai riippumattomiksi, ainakin virallisesti.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mediatalojen printtilehdet ja uutisverkkoalustat ilmoittavat olevansa sitoutumattomia. Monet toimittajat ovat kuitenki desantteja salaten oman polittisen suuntautumisensa.
Kiitos blogistille maaseudun näkemyksestä Helsingin citytoimittajien farisealaisuutta vastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset