Jarin Jorinat

Miksi Novosti Yle vaikenee Venäjästä?

Suomessa taitaa asua yli 75 000 Venäjän kansalaista. Heitä voisi hyvinkin kiinnostaa, mitä Ylellä on kerrotavana maailman ja etenkin Venäjän tapahtumista, mutta ei: Venäjän tapahtumista nuo uutiset eivät kerro.

Kun näin on, mieleen tulee hakemattakin 70-luku, jolloin Yle ei Neuvostoliiton pelossa kertonut yleensä mitään negatiivisia uutisia sieltä päin. Oltiin hiljaa kuin vesi sukassa, eikä siinä suhteessa mikään vaikuta noista päivistä muuttuneen.

Kun Yle pelkää esittää mitään negatiivisia uutisia Putinin Venäjältä, se on katsonut parhaaksi jättää kertomatta myös positiiviset - etteivät suomettumissyytökset enää palaisi. Turhaan - sillä tällaisella tavalla ne palaavat taatusti. 

Se, että Yle ei uskalla kertoa Venäjän ongelmista Suomen venäläisille, vie heidät tietysti Venäjän omien tv- ja radiouutisten - ja samalla propagandan - pariin. Näin Suomenkin venäläisistä tulee vähitellen samanlaista "lännen pahuutta" ihmettelevää porukkaa kuin ovat äiti-Venäjänkin kansalaiset. Siellähän Putinia palvova kansa ei tiedä maailman ja Venäjän menosta muuta kuin sen, mitä viralliset uutislähetykset kertovat.

On erikoista, että EU-Suomen Yle ei ole oppinut mitään sitten YYA-ajan, vaan edelleen pelkää Suurta ja mahtavaa.  Maassa, jonka venäläisvähemmistö kasvaa kovaa vauhtia esim. kaksoiskansalaismenettelyn takia, pitäisi ehdottomasti panostaa oikeaan tietoon myös heille.

Jos Suomen venäläiset ovat esimerkiksi oman maansa tapahtumista vain venäläisen valtamedian jakaman väritetyn teidon varassa, joudumme jatkossakin kuulemaan heiltä melko ihmeellisiä näkemyksiä. Niissähän Putinissa ei ole koskaan vähäisintäkään vikaa ja tiedot Venäjän valtiojohtoisesta dopingista tai Englannissa tapahtuneista venäläisten oppositiojohtajien myrkytyksistä - tai vaikkapa venäläisistä Mainilan laukauksista - ovat pelkkää lännen vihamielistä propagandaa.

Vaikka viidensiä kolonnia on maailmanhistoriassa syntynyt vähäisemmistäkin syistä kuin pimitetyistä tiedoista, en usko Ylen ratkaisujen sentään sellaisia synnyttävän - ainakaan yksin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On tosiaan merkillistä, että Venäjän presidentinvaalit ovat melkein kokonaan poissa Ylen venäjänkielisistä uutisista. Suomen vaalien edellä puolueiden edustajia on haastateltu näissä ohjelmissa. Kaksoiskansalaisethan voivat äänestää Suomessa ja Venäjällä.

Näissä Ylen venäjänkielisissä ohjelmissa on tarkoitus käsitellä etupäässä Suomen asioita, mutta suurimmat ulkomaanuutiset otetaan mukaan. Luulisi, että Venäjän presidentinvaalit jos mitkä ovat sellaiset.

Britannian myrkkykaasuiskut ovat 13.3. esillä. Ulkoministeri Timo Soini arvioi näitä venäläisten tekemiksi väitettyjä iskuja. Hän puhuu varovaisesti ja odottaa lisätietoja:
https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/soini_finlya...

Tässä on viime päiviltä pari hieman kriittistä juttua Venäjältä:

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kertoo, että Venäjän ilmavoimat ovat lisänneet aktiivisuuttaan Baltian alueella, 10.3.:
https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/general_lind...

Entinen Uuden Suomen ja Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Aarne Tanninen muistelee neuvostoaikoja, jolloin maassa ei sikäläisten tiedotusvälineiden mukaan tapahtunut mitään kielteistä, 10.3.:
https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/iz_moskvy_pe...

Venäjän vaaleista toivottaisiin ilman muuta kriittisiä analyyseja Suomen venäjänkielisten ja koko laajan Venäjänmaan asukkaiden kuunneltaviksi ja luettaviksi. Digiradiota voi nykyään kuunnella ja nettisivuja lukea kaikkialla maapallolla.

Christer Falenius

Venäläisistä suurin osa ymmärtää Suomea, miksi katsoa samoja yksipuolisia Venäjään liityviä mollaavia uutisia äidinkielellä. Tuskin Suomalainen Venäjällä asuva haluaisi katsella sikäläisen TVn Suomenkielisiä Suomea ikävästi käsitteleviä uutisia,tosin sikäläisissä uutisissa
Suomi kritiikkiä ei juuri ole vaikka usein syytä olisikin.

Toni Rintala

Jos ketään ei kauheesti kiinnosta. Putin on seuraava presidentti.
Aamun Uutisissa esittelivät kaikki ehdokkaat hieman naureskellen. Putin on kieltäytynyt kaikista ehdokaskeskusteluista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jaa että pienpuolueet pitäisi sensuroida kun on kysymys Venäjästä mutta Suomessa pitää Ylen palvella kaiken maailman persuja.

Toni Rintala

Kyse ei ole sensuroinnista. Onhan heistä uutisissa puhuttu. Aloittaja väitti, että Yle boikotoi. Mutta luulo johtui varmaan siitä, että hän ei ole seurannut Ylen uutisia?

Tuossa varmaan ihan kohtuullinen uutisointi:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/13/erikoisla...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #6

Toni Rintala, #6.
Tuo juttu on kyllä suomen kielellä ja siinä viitataan tuleviin vaalivalvojaisiin 18.3. Ei siitä ole apua venäjänkielisille, jotka ovat kaksoiskansalaisina jo joutuneet äänestämään.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #7

Ainih, unohdin että kyse oli uutisista venäjän kielellä..

Juha Hämäläinen

Juttusi on kyllä perätön sen suhteen ettei Yle mukamas kertoisi negatiivisia uutisia Venäjästä. Katso nyt vähän tarkemmin toosaasi.

Ja mitä vaaleihin tulee niin tarhan lapsetkin Suomessa tietävät kuka on seuraava Venäjän presidentti. Mitä uutisoitavaa siinä on sen enempää kuin seniilin Trumpin päivän sekoiluissa.

Kansat saavat älyään ja moraaliaan vastaavat presidentit. Pelkään pahoin, että olet aivopesun uhri, jos luulet minkään suurvallan olevan jotenkin toistaan moraalisesti ylempänä. Samaa rosvojoukkoa kaikki. Eivät ne muuten olisi suurvaltoja.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Paitsi, että Venäjä yrittää olla suurvalta. Venäjä saa tosiaan älyään ja moraaliaan vastaavan presidentin. Toisinajatteilijoita murhaavan vainoharhaisen Putinin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä jutussa ulkoministeri Timo Soini sanoo, että Suomi on valmis välittämään myrkkykaasutapauksessa, jos Britannia pyytää. EU ottaa kantaa tulevassa ulkoministerikokouksessaan.
https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/soini_finlya...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomi on todella vaatimaton maa. Meidät on perusteellisilla kansainvälisillä vertailuilla mittailtu maailman onnellisimmaksi maaksi. Kuitenkaan asiasta ei mainittu Ylen pääuutislähdetyksessä, netissä sentään:
https://yle.fi/uutiset/3-10115710

Venäjäksikin asiasta kerrottiin. Mutta ei haluttu kertoa, miten kaukana kärjestä Venäjä rämpii: https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/oon_finlyand...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nyt 14.3. venäjänkielisten uutisten joukossa on kertomus siitä, että Ilkka Kanaerva (Kok.) ja Kimmo Kivelä (Sin.) matkustavat kansainväliseen työryhmään "valvomaan" Venäjän presidentinvaalien ääntenlaskua:
https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/finskie_parl...

Valvonta olisi kyllä pitänyt aloittaa jo ehdokasasettelun ja vaalikampanjan aikana. Kansalle ja myös Suomessa asuville venäjänkielisille äänestäjille olisi pitänyt antaa mahdollisuus ehdokkaiden kuunteluun ja vertailuun.

Venäjän "demokratiasta" ja vaalijärjestelmästä pitäisi antaa totuudenmukainen kuva venäjänkieliselle yleisölle Suomessa ja Venäjällä. Kyllä meitä kuunnteltaisiin, maailman onnellisinta sananvapauden ykkösvaltiota, jossa myös korruptio on kansainvälisesti harvinaisen vähäistä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Yle novosti -uutisissa 14.3. oli Venäjä vahvasti esillä:
- Presidentti Sauli Niinistö toivoo Britannian myrkkyiskun täydellistä selvittämistä.
- Ulkoministeri Soini sanoo, että Suomi on valmis auttamaan selvittelyssä.
- Britannia karkottaa venäläisiä diplomaatteja.
- Sipilä ja EU:n Tusk keskustelivat Britannian myrkytyksistä.
- Sote-soppa eduskunnassa.
- Kanerva ja Kivelä matkustavat valvomaan Venäjän vaalituloksen julkistusta.
- Suomi on maailman onnellisin maa.
- Suomelle mitali paralympialaisissa.https:

https://areena.yle.fi/1-4239522?autoplay=true

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Venäläisten näkemykset eivät ole mitenkään ihmeellisiä, sen sijaan länsimainen propaganda on pitkään ollut ihmeellistä. Ilmeisesti länsimaat haluavat lähteä sotaan Venäjää vastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset