Jarin Jorinat

Presidentinvaalin jälkeen

Sauli Niinistön murskavoitto paljasti, että iso osa suomalaisista tahtoo nyt olla voittajien puolella. Se, että vasemmistolaiset suurin joukoin äänestävät kokoomustaustaista porvaria, on ennenkuulumatonta Suomessa. Hyvä mieshän se Niinistö on, mutta musta ei muutu punaiseksi, vaikka voissa paistaisi. 

Siinä, missä vasemmistolaisten äänestyskäyttäytyminen oli uskomaton, kaikkien muiden tolkun puolueiden kokoontuminen Sauli Niinistön taakse oli loogista. Keskustalaiset, krsitilliset ja siniset ihmiset valitsivat turvallisen vaihtoehdon, joka menneen kuuden vuoden aikana oli osoittanut olevansa tolkun mies.

Tolkun ihmiset valitsivat presidentiksi tolkun ihmisen, mutta "tolkuttomien" puolueiden kannattajat uskoivat omiinsa. He äänestivät persujen Laura Huhtasaarta ja toisessa ääripäässä viheriäisten Pekka Haavistoa.

Pekka Haaviston romahdus kuuden vuoden takaisesta tarkoittaa sitä, että seuraavissa presidentinvaaleissa viheriäisillä on uusi ehdokas, ehkäpä Ville Niinistö. Persut varmaan yrittävät uudelleen Huhtasaarella, jonka äänimäärä yllätti nyt naisen itsensäkin.

Näiden ääripääpuolueiden sekä em. tolkun puolueiden menestys kertoo, että jako vasemmistoon ja oikeistoon ei Suomessa ole nyt relevantti. Tilalle on tullut kolmio, jonka kulmissa ovat persut, viheriäiset ja kolmantena tolkun puolueet - johon kuuluu nykyisin myös SDP.

SDP:n apupuolue Vasemmistoliitto voi hyvin jättää seuraavat presidentinvaalit väliin, sillä heille se on vain rahan tuhlausta, ja samoin on RKP:n ja Kokoomuksen kirkollisen siiven KD:n tapauksissa, sinisistä nyt puhumattakaan.

Kuuden vuoden päästä presidentinvaalin loppusuora käytäneen siis asetelman tolkku-persu-viheriä puitteissa, ja - ai niin: Kansalaispuolueen Paavo Väyrynen menestyy tietysti silloinkin hyvin, kaikkien "asiantuntijoiden" suureksi yllätykseksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset