Jarin Jorinat

SDP - Suomen taantumuksellisin puolue

SDP:n historia on komea ja tuloksekas. Se on ollut myötävaikuttamassa Suomen nousuun takapajulasta pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi ja kääntämässä yhteiskuntaa suurmaanomistajien isäntävallasta koko kansan yhteiskunnaksi.

Tätä taustaa vasten nyky-SDP on vain masentava muisto ajasta, jolloin puolue oli kehittämässä Suomea pää pystyssä ja liput paukkuen. Nyt se on vain taakseen katsova jarruttajapuolue, jonka tärkein tehtävä näyttää olevan edistyksen estäminen.

Eteenpäin katsovan SDP:n muuttunuminen kehityksen jarruttajapuolueeksi on tapahtunut vähitellen, mutta suurimman harppauksen taaksepäin SDP teki Paavo Lipposen puheenjohtajaudella, jolloin puolue vajosi eurooppalaisen sosialidemokratian pohjoiseksi sivutoimipisteeksi. Suomalaisten etujen ajaminen muuttui sivustatuen antamiseksi saksalaisille ja muun Euroopan demareille.

Niiden hallitusten ratkaisujen vastustaminen, joissa SDP ei ole mukana, on tarkoittanut kaiken vastustamista. Eieiei-linjalla ei maata rakenneta, mutta niin juuri SDP tekee: poliittisista syistä vastustaa kaikkea ja koko ajan, jolloin vastustettua tulee myös hyviä ratkaisuja.

Ilman kunnianhimoa ja ilman käyttökelpoisia ja realisitisia vaihtoehtoja oleva puolue ei saa nuoria ihmisiä riveihinsä. Puolue ukkoutuu, koska sitä kannatavat enää ikänsä demareita äänestäneet vanhat jäärät - ja hekin vain vanhasta tottumuksesta.

Ukot ajavat tietysti ukkojen asioita, joten nuorten lisäksi selkänsä SDP:lle ovat kääntämässä myös naiset. He vilkuilevat vihreisiin päin, koska vihreät koetaan yhtä trendikkäinä kuin SDP vanhakantaisena.

Jotta SDP ei seuraavan kymmenen vuoden sisällä kuihdu aivan pikkupuolueeksi, sen ainoa mahdollisuus on kääntää kelkkansa ja ryhtyä taas edistykselliseksi puolueeksi. Ei-sanan sijaan sen tunnukseksi kannattaa tällöin ottaa Eteenpäin-sana, jolle pitää toki löytää myös vastiketta.

Koska perinteinen työväenluokka ei ole enää Suomen vaikutusvaltaisin yhteiskuntaryhmä, SDP:nkin on muututtava työväenpuolueesta yleispuolueeksi. Entisiä asemiaan Suomen suurimpana puolueena SDP voi siinäkin tapauksessa saavuttaa vain politiikan täydellisellä U-käännöksellä taantumuksellisesta etupuolueesta koko kansaa edustavaksi ja eteenpäin katsovaksi puolueeksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun EU tuli mukaan kuvaan niin valtasuhde muuttui-87
Enemmistö oli Kepu,kok,rkp
Liituraitaan vaihtoi kepun lisäksi
Krst-03
MSP tuli pervari persut-03
Porvari vihreät tuli -95

Nyt sdp,vas 2-7 porvaripuoluetta. Joten -87-19 on menty porvarienemmistön politiikalla.

360 000 työläistä on YTK.Jonka AY-miehiä on Sipilä,Häkämies ja Vartiainen.
Kansa on saanut mitä on tilannut -87 vaaleista lähtien .

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sinä se sitten jaksat korostaa SDP:n asemaa turhakepuolueena. Mitäs tuollaisella puolueella tekee, joka ei mitään tee, mihinkään pysty eikä mistään ole vastuussa, ihan riippumatta siitä onko se hallituksessa vai oppositiossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ilman demareita olisit sinäkin ilman sosiaaliturvaa ja eläkettä. Nythän nämä porvari vekkulit on ajamassa sitä alas. Tyyliin A la USA. Maksat itse kaikesta paveluista ,veroistasi huolimatta. Terv.palveluista,koulusta ym.

Laajat ja rohkeat sosiaaliturvauudistukset tekivät Suomesta pohjoismaisen hyvinvointivaltion.

Sosiaalidemokraatit ajoivat työväenvakuutusta palkkatyössä oleville.

Sama keskustelu käytiin ansiosidonnaisten eläkkeiden ja kaikille suomalaisille suunnatun kansaneläkkeen välillä. Poliittiset kompromissit johtivat rinnakkaisten järjestelmien luomiseen.

Sosiaalipolitiikka talouskasvun tukena
Yhä useampi alkoi mieltää sosiaaliturvan talouskasvun osatekijäksi ja investoinniksi parempaan tulevaisuuteen.

Kolmas 1900-luvun suurista sosiaaliturvauudistuksista, työttömyysvakuutus, organisoitiin Suomessa jo 1917 ammattiyhdistysten kautta.
lähde:
Sosiaaliturvan historia/Kela

vas,sdp 2-7 kepu,kok,rkp,krst,vihr,sinis,persut.
"Sitä saa mitä tilaa"sanoi T.Sonikin oppositiosta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kaikesta huolimatta uskoisin että demarit saavuttavat odotukset ylittävän tuloksen tulevissa ek-vaaleissa - saanevat ääniä yli puoluerajojen.
Tämä johtunee taas kapinoinnista hallituksen epäoikeudenmukaiseksi koettua linjaa vastaan.

Tämä tietysti on omaa mutuani.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

-68 lähtien politiikkaa seuranneen voin sanoa 100% samaa mieltä.
Ahon ja Kiviniemen hallitusten rökäletappio on demarien voitto.
Nämä kikyt ja nyt Aktiivitoimet kun heikentävät huomattavasti kaikkien palkansaajien (yli puoluerajojen) sosiaaliturvaa ja työttömyysajan turvaa.

-15 vaalien äänien perusteilla muista puolueista on SAK jäseninä yli 230 000 jäsentä,jotka ei äänestänyt vas. eikä demareita-15.Päälle liittoon kuulumattomat.
Palkansaajia on n.2,4 milj. +työttömiän.n.½ miljoonaa.

Hannu Töyri

Kyllä ploksti on oikeassa, mutta mistä löytyisi tekijöitä eli ainesta puolueen johtoon. Tuo nykyinen tirehtööri on kolmannen luokan ay johtaja ja nyt puhutaan, että Urpilainen olisi tulossa uudelleen - ei hyvänen aika. Lindman on iso kokoinen proileri.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

VM Urpilainen EI sopinut mitään yksin vaan suurenvaliokunnan ja eduskunnan enemmistön luvalla.
Eduskunta ei ole Pohjois-Korea missä yksi päättää kaiken.
Perustuslain mukaan päätösten on oltava 200 kansanedustajan ennemistön hyväksymiä.
Se olisi hyvä muistaa kun äänestää. Edes pääministeri yksin ei voi päättää mitään.Ei edes Lipponen aikoinaan.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Minulle SDP puolueen kasvot loi toimiva Kalevi Sorsa, Vennamon mutistessa jostain "Valco- Sorsasta" enemmän kuin kerran. Mutta ajatusten kautta tärkeä puolue siinä SKP, SKDL rintamassa. Sellainen "ei niin kommunistinen" kuin Saarinen ja Kivistö. Takana on siis vuosia muistoineen, hyvin tai ehkä hyvin toiminut yhteistyö Keskusta puolueen kanssa. Kokoomus oli se "punainen vaate", vaikka aatteen väri sitten toinen. Kokoomusta ei haluttu hallitukseen ja olihan siinä työnsä työntää puolue kerta toisensa jälkeen oppositioon. Mutta sitten tapahtui kummia, Holkerista tuli jopa pääministeri, sekin vielä Sorsan aikaa. Keskustan Väyrynen sai lääkkeeksi opposition paikan, pelatessaan SDP puoluetta ulos hallituksesta. Kun näitä muistelee, uskon muistavani oikein, niin pahasti kirvelee sen yhden miehen työ. Eikä hän ole SDP miehiä ollenkaan. Vaan niin ne tänäänkin sanovat, että kerran pelimies, on aina sama pelimies. Yritti Ahti Karjalaista presidentti ehdokkaaksikin, väittäen tämän raitistuneen. Karjalaisen poika myönsi eräälle tutulleni, että "isä ei ole vapautunut alkoholismista". Sellaista peli on politiikassakin. Tämän päivän SDP etsii kai uutta Kalevi Sorsaa uudessa ajassaan, mutta ei puolue sentään käsiin kuole, kun vain ei aatettaan unohda.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Valco ,Miettusen hallitushan sen maksoi eduskunnan luvalla.

Hih,hih,hih. Sorsan "valta" oli kyllä Kekkosen vallan käsissä aina siihen asti kunnes Kekkonen vaihtui Manuun .Kokomuskin pääsi 30v pannasta vihdoin hallitukseen -87 Holkerin hallitus.Jolloin porvaripuolueista tuli eduskunnan enemmistö.

Kekkonen oli samalla Presidentti,pääministeri ja eduskunnan puhemies.
ST:nan tunarit ja hallitus tai eduskunta lensi pellolle ellei asiat mennyt kuten Kekkonen halusi.
Multa-kepu,maaseudunpuolue Kekkosen johdolla oli enemmän pääministeripuolue kuin demarit tuohon aikaan.
Kauas se Kekkonen olikaan pääministerinä Paasikiven aikaan jo?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hanke pantiin alulle jo Sorsan ensimmäisen hallituksen toimikaudella, kun Salora teki virallisen yhteistyötarjouksen
-kauppa- ja teollisuusministeri Jan-Magnus Janssonille elokuussa 1974.
(Jan-Magnus Jansson) RKP

- Toukokuussa 1975 eduskunta hyväksyi yksimielisesti kymmenen miljoonan markan määrärahan tulevan yhtiön osakkeiden ostamiseen.
Hanke kuitenkin keskeytyi Keijo Liinamaan virkamieshallituksen nimitykseen kesällä 1975, koska Liinamaan hallitus ei lämmennyt asialle lainkaan.

Valco-hanke otettiin uudelleen esille Liinamaan hallituksen erottua.
-Päätöksen Valcon perustamisesta teki
-tammikuussa 1976 Martti Miettusen hallitus (ns. ”hätätilahallitus”),
ja yhtiötä alettiin pystyttää vauhdikkaasti.

Taisi olla pääomilla toive kaupoista vai mitä?
Kun teollisuusministeri (joka ei ollut demari)ja Miettunen oli asialla?
Miettunen maalaisliitto Kekkosen luottomies .

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Puolue on jäsentensä ja kannattajiensa näköinen. Organisaation on vaikea uudistua kun vanha ja vahva valta jää tulpaksi. Tulpalla on vahva ja vakiintunut kannattajakuntansa niissä äänestäjissä, jotka heidät aikanaan valtaan nostivat. Sdp on vanhojen kannattajiensa panttivanki. Vaatisi sisäisen kapinan, mutta sille ei taida löytyä enää nuoremmilta äänestäjiltä kannatusta. Heille on paljon parempiakin vaihtoehtoja, kuten Vihreät.

Sirpa Abdallah

"Suomalaisten etujen ajaminen muuttui sivustatuen antamiseksi saksalaisille ja muun Euroopan demareille."
Tuossahan kaikki demareiden puolueaate tiivistyy. Puheet suomalaisten hyvinvoinnista todellisuudessa kattavatkin koko Euroopan maat ja jopa siinä samalla riippumatta oman maan tilasta, myös EU:n ulkopuolisten maiden hyvinvointiin enemmän ja enemmän.

Miksi muuten Saksan päättäjät ottavat aina ensin päätöksissään huomioon oman maansa kansan ja vasta sen jälkeen muut maat tarkasteluun. Demarit eivät kuitenkaan yksin ole vastuussa meillä samanlaisesta politiikasta vaan kyllä tuohon syyllistyvät kaikki EU:ta ihannoivat puolueet ja päätökset ovat sen mukaisia, vaikka oma maamme kärsisi päätöksistä kuinka paljon tahansa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.EU suurimpia rahamenoja on maataloustuet. Jolla pönkitetään elintarviketuotantoa. "Varmuusvarastoa" kansallisiin ravinnon riittävyyteen EU maissa.

Ja joka EU tehdyssä sopimuksessa on mukana aina maataloustuet. Kuten -92 sopimuksesta oli sopimassa H.Haavisto ministeri/Esa Härmälä MTK

Suomi astui Maastrichtin sopimuksen piiriin vasta liittyessään EU-jäseneksi vuonna 1995. Liittymissopimuksessa maamme oli hyväksyttävä Maastrichtin ehdot sellaisenaan. Maastrichtin sopimus allekirjoitettiin etelähollantilaisessa pikkukaupungissa jo joulukuussa 1991, mutta sen ratifiointi pitkittyi

Maastrichtin sopimuksella muutettiin edellisiä perussopimuksia ja luotiin kolmelle pilarille perustuva Euroopan unioni. Nämä pilarit olivat
- Euroopan yhteisöt, -
-yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka (YUTP) ja
-oikeus- ja sisäasioissa tehtävä yhteistyö.

I. Maastrichtin sopimus
Euroopan unionista tehty sopimus (SEU) allekirjoitettiin Maastrichtissa 7. helmikuuta 1992, ja se tuli voimaan 1. marraskuuta 1993.

Ja hallitushan oli Kepu,kok,rkp,krsist. -91-95
SDP oppositiossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
Se minua on aina ihmetyttänyt miten yksi puolue on pääsytkin yksin päättämään kaikesta jopa Kekkosen aikana?
Tietääkö ne EU että demarit johtaa yhä maata -12 jälkeenkin
vaikka presidentti on kok,pääministeri kepun,porvaripuolueita on nyt 7 puoluetta ja -03-19 on ollut kepu,kok johtoiset hallitukset.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

"Nuorisolla" silmät aukeavat jossain vaiheessa, kuten "Harakalla siivet". Jatkuvasti hoetaan demareiden kannattajien ikää, ikään kuin Sanna Marin tai Tytti Tuppurainen olisivat puolueesta irrallisia osia? Tuska taitaa olla kova kepussa ja vihreissä, sen verran meteliä sieltä suunnalta tulee?

Toimituksen poiminnat