Jarin Jorinat

Vihreät - Suomen vaarallisin puolue

Suomen vihreän liikkeen alkuhistoria on kuin tarua. Se tuli 80-luvulla haastamaan vanhat pönäköityneet puolueet ertilaisuudellaan ja voitti heti sekä luontoväen että nuorison suosion. Vihreät näytti luonnonpuolustajien liikkeeltä - ja sitä se myös oli.

Näin jatkui pitkään, mutta 2000-luvulla vihreiden aatteellisuus muuttui ylimieliseksi muiden halveeraamiseksi. Luonto jäi yhä taaemmaksi vihreiden politiikassa - ja puolue muuttui nuorten hyväosaisten kaupunkilaisten etupuolueeksi.

Pelkäksi etupuolueeksi vajoaminen näkyi ja näkyy selvästi siinä, että esimerkiksi puolueen kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut ovat enimmäkseen nuorehkoja ja koulutettuja korkeakoulukaupunkien edustajia. Niinpä on aivan selvää, että korkeakouluväen piirissä vihreiden kannatus on erittäin suurta, jopa liian suurta

Jos tiedeyhteisö on huomattavan yksituumaista ja kapeasti ajattelevaa, uudet ja vaihtoehtoiset ajatukset eivät pääse riittävässä määrin esiin. Samanmielisten porukoissa erimielisiä ei suvaita - ja ennen pitkää myös he liittyvät pääjoukkoon. Terve älyllinen epäly kaikkoaa, ja yhteisistä mielipiteistä tulee pian yhteisiä opinkappaleita.

Seurauksia on jo nähty. Vaikka esimerkiksi yliopistojen määrärahoista leikkaamisen seurasuten analysointia ei ollut ehditty edes aloittaa, monet yliopistomiehet ja -naiset olivat jo kertomassa, kuinka nuo leikkaukset näivettävät koko tieteellisen tutkimuksen Suomessa ja syöksevät maan kuilun partaalle. Kun tuollaista selkeää politikointia harrastetaan akateemisen asiantuntemuksen kaavussa, tieteen uskottavuus kyseenalaistetaan saman tien.

Vihreiden ylimielisyys näkyy muutoinkin. Vaikka esimerkiksi sukupuolineutraali avioliittokäsitys, kulloinekin maahanmuuttopolitiikka, kirkon rooli yhteiskunnassa tai vaikkapa seksuaaliasiat ovat yleensä mielipideasioita, vihreät tarjoavat omaa käsitystään ainoana oikeana, jopa lopullisena totuutena.

Seurauksena tästä on, että niitä kyseenalaistavat mielipiteet ja tahot tuomitaan ei vain vääriksi, vaan jopa yhyteiskunnalle vahingollisiksi. Ja kun mukaan saadaan em. asiantuntijatahoja noita vihreitä mielipiteitä puiolustamaan, yhteiskunnallinen keskustelu loppuu alkuunsa.

Eihän itsestäänselvyyksistä tarvitse keskustella, sanotaan, mutta samalla jää huomaamatta, että se mikä on itsestäänselvyys yhteen suuntaan toiselle, onkin toiselle sitä täysin vastakkaiseen suuntaan.

Kun keskustelua ei ole, tärkeisiinkin päätöksiin mennään usein oikopäätä. Vihreiden varmaankin ihan oikeasti uskomat asiat eivät saavuta suurten kansankerrosten hyväksyntää, jonka parissa tyytymättömyys - ja samalla ääriliikkeiden kannatus - on vaarassa kasvaa. Juuri tästä syystä vihreät ovat Suomen vaarallisin puolue.

Jos nykyinen kehitys - jossa esimerkiksi pääkaupunkiseudun päättäjien ja maakuntien Suomen päättäjien käsitykset poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä - jatkuu, edessä voi olla isokin yhteentörmäys. En tässä uumoile vuoden 1918 tilannetta, jossa silloiset tiede-, taide- ja tiedotuspiirit sekä kirkko olivat kaikki täysin pihalla siitä, mitä tavallinen kansa ajatteli, mutta samoja aineksia löytyy.

Analogiaa löytyy myös 60-70-lukujen tilanteeseen. Silloinen älymystö ei ollut puhtaan valkoisia kuten vuonna 1918, vaan nyt tilanne oli päinvastainen. Korkeintaan kilpailtiin siitä, kuka uskaltaa olla vieläkin vähän punaisempi kuin muut.

Vihreät ovat nyt tienhaarassa. Jos se haluaa olla yleispuolue ja koko maan asialla, sen on oitis ryhdyttävä karistamaan yltään hyväosaisten nuorten kaupunkilaisten etupuolueen leimaa. Toinen vaihtoehto on myöntää juuri sellainen olevansa - ja samalla tunnustautua pelkäksi etupuolueeksi eräiden muiden puolueiden tapaan. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Juha Kuittinen

Rahaa tulee automaatista, sillä ostetaan sähköauto ja sähköä saa pistorasiasta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ja monikulttuuri on se ainoa oikea tapa elää, koska... se on se ainoa oikea tapa?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Lainaan itseäni :) "Uskoin kauan, että on olemassa totuus (nuorena), mutta ennen totuutta on näkökulma, eikä niitä koskaan ole vain yhtä. Siksi totuus (yleinen) on mahdottomuus ja sen kanssa on elettävä."

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ja vallankumouksellinen Green Peace rahoittaa Euroopassa Vihreiden koko ekopeli-ruletin. DDR kehitti Vihreät poliittisille markkinoille.

Ruotsissa ja Saksassa Vihreät ovat enää auringonlaskun puolueita, milloinkahan Suomessakin.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Viime kunnallisvaalien ehdokasasettelua silmäillessäni , tuli väkisin siihen tulokseen, että vihreys on opettajien ammattitauti : täällä kaakonkulmalla- oman epävirallisen ´tutkimukseni´ mukaan- opettajien osuus oli reilusti yli puolet viherhiukkasten ehdokkaista...kuten Juha tuolla ylhäällä totesi : raha tulee automaatista : valtiolta tai kunnalta ja sitten on helppo ´unelmoida´viherparatiisista....

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ennakkoluuloista tietämättömyyttä. Mutta annanpa tilaisuuden: Esitä, mikä on Vihreiden kanta kirkkoon ja mitä epäilyttävää siinä mielestäsi on. (Varmaan sitä toki onkin, jos olet jonkun ääriliikkeen kannattaja ja länsimaisen arvomaailman kiivas vastustaja.)

Pienenä lisätehtävänä voit selvittää, missä kaikissa kunnissa on vihreitä kunnanvaltuutettuja. Sen jälkeen voit hieman pinnistelemällä päästä ainakin osittain eroon toisten sinulle syöttämistä koulutettujen nuorten kaupunkipuolue-ennakkoluuloista. Vai pääseeköhän oikea tieto vaikuttamaan ”metsien mieheen”? Tunnut pitävän koulutustakin pahana ja epäilyttävänä asiana.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Niinhän se menee, että kun arvostelee vihreitä, on heti "tietämätön", "jonkun ääriliikkeen kannattaja" tai jopa "länsimaisen arvomaailman kiivas vastustaja".

Esa Mäkisen kaltaisille tyypeille joku "metsien mies" on tietysti halveksittava olio jo sinänsä, mutta se, että pitäisin koulutustakin "pahana ja epäilyttävänä asiana" on jo huvittava väite.

Toivoisin keskusteluun vihreiden - ja muidenkin puolueiden - vain eturyhmäpuolueiksi ajautumisesta enemmän asiallisuutta ja malttia ja vähemmän hyökkäilyä itse kirjoittajia vastaan.

Itseäni pidän pääsyypäänä siihen, että jotkut esamäkiset eivät ymmärrä asian ydintä. Pitäisi osata kirjoittaa niin, että kaikki ymmärtävät.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Turhaa sönkötystä, Rusanen. Eikö löydy kykyjä vastata edes noin pieneen haastamiseen?

Luepa uudelleen mitä kirjoitin, huomasitko pienen sanan ’jos’?

Etkö osaa lukea edes omaa tekstiäsi? Pidit korkeakoulutettuja hyvin epäilyttävinä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pitäisi osata kirjoittaa niin, että kaikki ymmärtävät."'

Asetat itsellesi mahdottomia vaatimuksia, osa suomalaista ei yksinkertaisesti halua ymmärtää koska todellisuus rikkoisi illuusion.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse en kyllä näe, että luonnon puolustamisesta oltaisiin luovuttu, mutta lienee selvää, että on myös ryhdyttävä yleispuolueeksi mikäli aikaa laajemmin politiikassa saada jotain aikaan. Pelkkä tuo kulma ei riitä.

Kuitenkin tällä hetkellä kaiken soten, alkoholisäädön yms taustalla Keskustamisterin johdolla vesitetään tavoitteita, joita on ollut sekä uudelle elinsuojelulaille että ympäristölaille eikä ne tunnu kiinnostavan kuin vihreitä. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi vasikoiden ja porsaiden kastrointi sekä nuputus, joka piti tulla lakiin s.e. vaaditaan puudutus, mutta se vaihtui kivunlievitykseksi. Kukin mieshenkilö voi sitten miettiä ottaisiko kastroinnin buranalla vai puudutuksella.

Hakkuiden määrän lisääntymisen vastustamisesta on koitettu laittaa vihreiden niskoilla vaikka mitä, siinäkin kuitenkin toteutetaan johdonmukaista linjaa ja pidetään esim Metsähallituksen hakkuita esillä.

Mitä tulee akateemisten tahojen esittämiin huoliin koulutuksesta, niin eikö heidän sitten pitäisi niitä tuoda esille? Olla hiljaa vaan. esimerkiksi tutkimuksen leikkaukset ovat todenneet huonoksi mm OECD vaan ei meinaa mennä jakeluun.

Sähköä töpselistä joo, Otaniemessä sähkö- ja tietolikennetekniikkaa opiskelleena ja mm yritysmaailmassa sähkömittarien etäluentajärjestelmän tuotekehitystiimini kanssa toteuttaneena aina tykkään näistä tuhat kertaa kuulluista näppäristä sutkautuksista.

Se että Vihreiden jäsenistön ja kannattajakunnan keski-ikä on menen tullen alempi kuin muiden puolueiden on lähinnä niiden ongelma, jonka vuoksi vastustus lieneekin niin suurta. Vaikkapa Kepun jäsenistä yli puolet on eläkeläisiä.

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Mä olisin kiinnostunut tietämään enemmän Vihreiden vakaumuksellisuudesta, kuinka moni kannattaa vaikkapa steinerkouluja ja antroposofiaa sekä antroposofiaa lähellä olevaa teosofiaa? Tästä vihreiden suhteesta antroposofiaan ja teosofiaan ei kovin paljoa mielestäni puhuta. Tosin eivät varmaan kaikki näitä heistäkään kannata. Silti tästä olisi tärkeä puhua enemmän, sillä tottakai ihmisen vakaumus vaikuttaa myös päätösten tekoon.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000905209.html

...itse ajan työmatkat polkupyörällä, pikkuruinen omakotitaloni täyttää matala-energiakriteerit kirkkaasti, jätteeni lajittelen, kissoista tykkään melkein yhtä paljon kuin koirista, joista yksi makaa tuossa selällään sohvalla sätkien unissaan koipiaan...

Siis olen käytännön vihreä mitä suurimmassa määrin, mutta kuulun siihen ´seksuaaliseen ´ enemmistöön, jota suoraan sanoen .ituttaa tämä viherikköjen luonnonsuojelun ´yksinoikeuden´omiminen ja se lähes totaalisuutta hipova älyllinen epärehellisyys fysiikan ja talouden realiteettien häpäisyssä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset