Jarin Jorinat

Kokoomus kaksilla rattailla

Keskustan gallupsuosion lasku jatkuu ja kokoomuksen nousee, vaikka molemmat ovat samassa hallituksessa. Miksi näin tapahtuu, johtuu tietysti monista asioista, mutta yksi merkittävä seikka on kokoomuksen kaksinaamainen politiikka.

Kyse on siitä, että kun puheenjohtaja Orpo ja muut kokoomusministerit liputtavat jo sovitun maakuntauudistuksen puolesta saaden näin maakuntien porvarit edelleen kokoomusta kannattamaan, Jan Vapaavuoren ja muiden matonvetäjien poppoo puhuu aivan päinvastaista. Heille maakunnat ovat mörkö, jota pitää vastustaa.

Petteri Orpolle puheenjohtajataistossa selkeästi hävinnyt Vapaavuori lakeijoineen ei puolueensa sitoumuksia kunnioita, ja samalla hän saa vähän maksella kalavelkojaan voittajalleen. Kutsumalla kaikki yli 50 000 asukkaan kaupunkien johtajat sote-kapinakokoukseen Helsinkiin Vapaavuori yritti laajentaa aloittamansa matonvedon Orpon jalkojen alta myös maakuntiin.

Tulos jäänee vaisuksi, sillä vain pari kaupunginjohtajaa on asettunut varauksetta Vapaavuoren "maakunnat lyttyyn" - hankkeen taakse. Kaikki muut ovat kyllin fiksuja näkemään Vapaavuoren todelliset tarkoitusperät lyödä kiilaa kokoomuksen ja keskustan hallitusyhteistyölle ja hankkia sitä kautta kaupungeista kannatusta, kun kokoomuksen seuraavaa puheenjohtajaa taas parin vuoden päästä valitaan.

Siinä missä kokoomuksessa on sekä orpolaisia keskustayhteistyön kannattajia ja toisaalta sen vastustajia, keskustassa porvariyhteistyölle ei julkista vastustusta esiinny. Keskustassa ei ole myöskään Vapaavuoren kaltaisia oman pesän likaajia, vaan kaikki puhkuvat yhteen hiileen - joka tosin alkaa olla pian sammumaisillaan.

Keskustan selkeä, rehti, avoin ja koko maata ajatteleva politiikka herättää kyllä kunnioitusta, mutta gallup-menestyksen - ja sitä kautta vaalimenstyksenkin - näkökulmasta se ei ole taktisesti viisasta. Rehellisen maa perii, vääntyy vanha suomalainen viisaus.

Tämän lisäksi keskusta on aivan liikaa Juha Sipilän kasvojen varassa. Miehen uutuudenviehätys on jo kadonnut, joten nyt rinnalle pitäisi nostaa muitakin nimiä keskustan päivänpolitiikkaa terävöittämään. Ainakin Mauri Pekkariselle ja muille teräväkielisille keskustalaisille olisi nyt selkeää tilausta puolueen eturivissä. 

Niin kauan kuin kaksilla rattailla ajeleva kokoomus keräilee irtopisteitä sieltä täältä, täysin kokoomuslaista talouspolitiikkaa tekevän hallituksen ikävät päätökset jäävät yksin keskustan kontolle. Ja kun Vapaavuori kumppaneineen mainostaa myös maakuntauudistusta ikäväksi päätökseksi - Petteri Orpon asiaan puuttumatta - tilanne keskustan ja koko hallitusyhteistyön kannalta vain pahenee.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

On toinenkin kokoomuksen myyrä, joka lyö kiilaa hallitusyhteistyöhön Vapaavuoren lisäksi. Nimittäin tänään eduskunnan täysistunnossa demariedustajien mukaan myös EK:n toi­mi­tus­joh­ta­ja Jyri Häkämies on antanut lausuman jonka mukaan Sipilän hallitus on painostanut julkisen alan lomarahaleikkauksen. Tätähän ei luonnollisesti sen paremmin Orpo (kok) kuin Sipiläkään myöntäneet.

Istuntopöytäkirjaan merkitty Feldt-Rannan puheenvuorosta (16:21); "Tämä kävi tosiaan ilmi jo maanantaina, kun EK:n toimitusjohtaja Häkämies sanoi julkisuuteen — tämä on lainaus: "Meillä oli sellainen malli näissä neuvotteluissa, jossa se olisi koskettanut kaikkia. Mutta vielä kerran totean, että julkisen sektorin osalta oli meille vahva viesti maan hallitukselta, että jotain ekstraa tulee olla, ja nyt se on tämä lomarahaleikkaus."
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiako...

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Bernerhän oli aluksi tulossa ehdokkaaksi kokoomuksen listoilla, mutta yllättäen vaihtoikin kepun listalle. Mistä moinen muutos? Tiedettiinko kokoomuksessa että, jos berner laitetaan ministeriksi ajamaan naurettavia liikenteeseen liittyviä projektejaan, sukeltaisi kokoomuksen kannatus. Nyt iskun ottaa keskusta, joten kokoomus voi jatkaa myös ensikaudella yksityistämishulabaloota.

Pistää miettimään, kuka tätä maata oikeasti johtaa...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja sitä ennen RKP luuli että Berner on heidän ehdokkaansa:

No Berner oli ensin Rkp:n, sitten kokoomuksen ehdokkaana, kunnes Sipilä kaappasi hänet takaamaan kepulle maaseudun äänet seur. vaaleissa.

https://twitter.com/TimoHaapala/status/81635064053...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuo otsikon ajatus tuli minullekin mieleen Vapaavuoren touhuista.

Kun isot kunnat haluavat lisää itsenäisyyttä, sitä voisi tarjota vaikka siirtämällä asumistuet maksettavaksi suoraan kuntien budjeteista. Jos Helsingin kalliin asumisen asuntoihin pitää saada pienituloisia työläisiä asumaan, oikea maksaja asumiselle on joko työnantaja (riittävästi palkkaa) tai kaupunki (vastapainona halpaa työvoimaa on yllin kyllin tarjolla työpaikkoihin). On liian helppo yhtälö houkutella työpaikkoja maksamalla (potentiaalisen) työvoiman asumiskulut valtion budjetista.

Asumistuki on suoraa tukea halvan asumisen alueilta kalliin asumisen alueille, siis köyhiltä rikkaille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset