Jarin Jorinat

Oikeuksia ja etuoikeuksia

Kun manner-Suomessa on tulevaisuudessa 12 "täyden palvelun" sairaalaa, sellaisilla paikkakunnilla kuin Hämeenlinna, Kajaani, Kemi, Kokkola, Kotka, Mikkeli, Savonlinna ja Vaasa sitä ei ilmeisesti ole. Kaikki niistä sellaisen toki haluasivat, mutta vain Vaasa on nostanut asiasta älämölön.

Kyse ei kuitenkaan ole etuoikeuksien vaatimisesta kunnon pohjalaasille vaan Pohjanmaan ruotsinkielisille. He - kuten Suomen ruotsinkieliset yleisemminkin - ovat tottuneet etuoikeuksiin eivätkä haluaisi luopua niistä nytkään.

Suomessa, jossa ruotsinkielisten etuoikeudet suomenkielisiin nähden on turvattu oikein perustuslailla, on tietysti vaikea seurata, kun maa kansainvälistyy. Tulee yhä enemmän niitä, jotka eivät puhu äidinkielenään suomea tai ruotsia, jolloin ruotsinkielisen vähemmistön suhteeton etulyöntiasema näihin muihin vähemmistökieliin verrattuna korostuu ja paljastaa outoutensa.

Jokainen ymmärtää, että jos perustuslait kirjoitettaisiin nyt, viiden prosentin kielivähemmistö saisi saman aseman kuin suomenkielisillä on nyt Suomen Ahvenanmaalla - eli eipä kummoista. Se, että Suomi kuului Ruotsiin aikana, jolloin täkäläinen kulttuuri paljolti syntyi, selittää tietysti paljon. Suomen sivistys oli pitkään pääosin ruotsinkielistä, mutta ei enää kymmeniin vuosiin, vaikka ruotsinkieliset tuntuvat muuta ajattelevan.

Ruotsinkielisellä viidellä prosentilla on omat yliopistonsa, korkeakoulunsa, teatterinsa, TV- ja radiokanavansa, pakkoruotsinsa jopa supisuomalaisilla alueilla, mutta kaikki tämäkään ei tunnu enää riittävän. Nyt heidän pitäisi päästä laajentamaan etuoikeutensa myös sote-ratkaisua koskemaan ja saada "täyden palvelun" sairaala Vaasaan, vaikka sellainen tulee ihan lähelle Seinäjoelle.

Otsaa ruotsinkielisellä vähemmistöllämme on aina ollut. Samalla kun se vaatii kahteen vierekkäiseen pohjalaiskaupunkiin laajaa sote-päivystystä molempiin, sitä ei lainkaan kiinnosta se, että Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Kainuu, Etelä-Savo ja jopa Kanta-Häme näyttävät jäävän kokonaan vaille omaa laajan päivystyksen sairaalaa.

Oikeuksistaan ihmisten - erityisesti vähemmistöläisten - täytyykin pitää aina kiinni. Vuosisatoja sitten syntyneistä mutta nykyisin jo vanhentuneista etuoikeuksista kiinni pitäminen onkin sitten jo aivan toinen juttu.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset